Најновије вести

Лајчак: Време да Западни Балкан брзо напредује на путу ка ЕУ

Време је да Западни Балкан брзо напредује на путу ка ЕУ, изјавио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, и нагласио да су изазови са којима се свака од земаља Западног Балкана на том путу суочава јединствени и да се не може користити један приступ који свима одговара.

 

 

Истовремено, хитност укључивања нових чланица у Унију, наглашена ратом у Украјини, не наилази на ентузијазам, већ на стагнацију и назадовање у региону. Ово се мора брзо променити јер је сада време за интеграцију у ЕУ”, написао је Мирослав Лајчак на свом налогу на Фејсбуку, након што је гостовао на самиту ”То бе Сецуре” у Будви.

Лајчак је истакао да различите околности и етапе са којима се на путу ка ЕУ сусрећу земље Западног Балкана, захтевају јединствен и прилагођен приступ за Европску унију.

Он је саопштио да је ове седмице посетио и Стразбур, где је заседао Европски парламент, након чега се у Будви састао и са мандатаром за састав нове владе Црне Горе Милојком Спајићем, са којим је разговарао о потреби формирања стабилне, проевропске коалиције, која би обезбедила да Црна Гора искористи тренутни замах за проширење.

Подели на: