Најновије вести

Лајчак: За 10 година дијалог донео важне споразуме

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио је да су за 10 година од када су стране селе за преговарачки сто постигнути важни споразуми за грађане, стабилност Забадног Балкана и европске интеграције региона.

 

“Ти споразуми су направили разлику за народ и на Косову и у Србији, за стабилност Западног Блакана и европске аспирације целог региона”, написао је синоћ Лајчак на Твитеру, уз фотографије са сусрета у оквиру дијалога.

Делегације Београда и Приштине састале су се у Бриселу први пут 8. марта 2011. године у оквиру техничког дијалога коме посредује ЕУ.

У наредних 10 година дијалог је прошао је кроз више фаза, али и блокада, мењани су преговарачи и формати, а међу постигнутим договорима и даље постоје они, на првом месту Заједница српских општина, који још чекају своју имплементацију.

Дијалог Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ, обновљен је у јулу 2020. године када су се у Бриселу састали председник Србије Александар Вучић и премјер привремених приштинских институција Авдулах Хоти, који је у преговорима заменио дотадашњег председника Хашима Тачија након што је Тачи оптужен за ратне злочине пред Специјалним судом у Хагу.

Иако је специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, на почетку свог једногодишнег мандата, у априлиу 2020. године, најавио могућност постизања свеобухватног договора у “наредним месцима”, ЕУ тренутно ради на продужетку његовог мандата како би и у наредној години могао да настави да посредује у дијалогу Београда и Приштине.

 

Подели на: