Најновије вести

Лауреат Братислав-Бата Милановић

”Песнички сусрети Лазар Вучковић”

 

 

Д водневна књижевна манифестација ”Песнички сусрети Лазар Вучковић” коју организује, УНИД ”Панорама-Јединство”, почели су окупљањем песника у Горњем Селу код Призрена – родном месту Лазара Вучковића. На његовом гробу је положено цвеће и запаљене су свеће, док су песнички сусрети отворени књижевним часом одржаним у дворишту његове родне куће.

Песничке сусрете отворила је Рада Комазец, директорка Установе за новинско издавачку делатност ”Панорама-Јединство” . Она је том приликом нагласила да је Вучковић за собом оставио књижевно дело које је значајно за савремену српску поезију.

-Појавио се као покретачки дар који је изменио је естетику и дух тадашње поезије на Косову и Метохијии допринео њеном осавремењивању. Лепота поезије, вредност магичне речи, мисаоност, филозофски немири, јаке слике, емотивност, карактеришу Лазареву поезију. О свом завичају писао је најлепше стихове поетским акварелима, а његова суптилна филозофија и слојевитост у песмама је нешто што ће  да траје, као што ће трајати и ови сусрети који се одржавају њему у част, рекла је Комазец.

УНИД ”Панорама –Јединство” додељује награду која носи име ”Лазар Вучковић”, и која се додељује за најбољу поезију објављену у часопису ”Стремљења” између два сусрета. Ове године лауреат песничких сусрета је песник из Београда, Братислав Бата Милановић, за поему ”Једна глава”.

У образложењу жирија се каже да је поема израз доживљаја Косова и Метохије.

– Евоцирајући несрећну косовску судбину аутор не скрива своју ганутост и плач позивајући у говор песме косовске духовне стазе са сликама историјског трајања. Поема обједињује бројне фигуре и топониме који се преплићу са песничким сликама, а говоре у прилог дубоке утемељености у српско национално и историјско биће, кеже с еизмеђу осталог у образложењу жирија.

Други дан  књижевне манифестације ”Песнички сусрети Лазар Вучковић”  песници обилазе село Бостане у општини Ново Брдо где ће стихове казивати у порти тамошње цркве.

М.Ч.

Подели на: