уторак, 14. фебруара 2023. | 18:35
Најновије вести

Лауреат песник Новица Ђурић

Песнички сусрети ”Лазар Вучковић”

 

Окупљени у славу писане речи, књижевни ствараоци са Косова и Метохије, остатка Србије, али и Црне Горе, казивали су у Грачаници своје стихове на 51. Песничким сусретима ”Лазар Вучковић”, чији је организатор најстарија и најзначајнија новинска кућа са КиМ – Установа за новинско издавачку делатност (УНИД)”Јединство-Панорама”. Сусрети се организују у част прерано преминулог песника из Горњег Села код Призрена који се 1966. године заједно са песником Блажом Шћепановићем утопио у Охридском језеру, приликом учествовања на ”Струшким вечерима поезије”.
Директор поменуте установе Светозар Влаховић захвалио се песницима који су део овогодишњег песничког каравана рекавши да талас коронавируса није успео да заустави талас песништва и све њих који су у сваком тренутку спремни да покажу да су онај део народа који посебно воли народ на Косову и Метохији.
Пеничке сусрете отворио је песник Ратко Поповић из Грачанице, стални учесник сусрета и неко ко је много учинио за развој српске културе и језика на Косову и Метохији.
-Сусрети ”Лазар Вучковић” почели су 1969. године и својевремено походили су их ствраоци из читаве Југославије. Велики је број значајних људи, теоретичара, научних радника, песника, књижевника, својим стваралаштвом био део ових сусрета. Велики је број научних скупова организован у оквиру њих а часопис ”Стремљења” значајно је унапредио књижевни рад и књижевну мисао на КиМ. Велики је број књижевних ствараоца напустио овепросторе, односно мањи део њих још увек живи на КиМ, али сусрети ”Лазар Вучковић” трају, он и даље кроз њих живи овде, рекао је Поповић на отварању ове књижевне манифестације.
Од 1970. године додељује се награда која носи име прерано преминулог песника и која се додељује књижевним ствароцима за најбољу поезију објављену у часопису ”Стремљења” између два сусрета. Овогодишњи лауреат је песник из Подгорице Новица Ђурић, за циклус песама објављених у четвртом броју поменутог часописа из 2020. године.
У образложењу жирија каже се да у поменутом циклусу песама исијавају избрушени и загрцнути стихови шикнули из срца и душе, и значе ламент над косовскометохијском земљом, њеним светињама, али и над песниковим завичајем и домом.
Ово престижно признање добитнику је уручила главна и одговорна уредница УНИД ”Јединство – Панорама” Рада Комазец.
Захваљују се на награди, видно дирнут признањем и чињеницом да га прима на Косову и Метохији, недалеко од манастира Грачаница, песник Новица Ђурић рекао је да је дубоко укорењен у својој вери и косовску мисао.
-Све песме које сам објавио у двадесетак књига оне припадају нашим светињама, светитељима и нашем светом Косову. Поносан сам што сам вечерас међу вама и нема већег признања него када те косовска браћа позову. Све остало мање траје. У животу само траје вера и слова која за нама остављамао. Зато су писци увек на трагу и дубоко сам уверен да смо сви у једном сазвежђу и ако нисмо као људи и народ могли да живимо у једној држави онда је данас ово потврда да живимо у једној култури и то је најважније. Док се будемо држали као јединствен народ барем у култури онда нам и има спаса и има вере и наде, рекао је Новица Ђурић, овогодишњи добитник награде ”Лазар Вучковић”.
Због пандемије коронавируса ове године редукован је био број учесника али и број посете места на Косову и Метохији. Песнички караван ће другог дана посетити Бабин Мост где ће песнички час бити одржан на отвореном, у дворишту школе ”Милан Ракић”. М.Ч.

Подели на: