уторак, 17. маја 2022. | 10:11
Најновије вести

Лавров: Преговори о миру би могли да буду и у Београду

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да би преговори са Украјином могли да буду одржани и у Београду, као и да су поред Истанбула, где је већ договорен састанак, спремни да размотре и друге локације за преговоре укључујући и Београд.

 

Лавров је тако одговорио у интервјуу за српске медије на питање шта мисли да ли би Београд био савршено место за преговоре за оконачање овог рата.

“Београд са својм статусом, као град и тачка гледишта у потпуности одговара за било какве преговоре и на свим нивоима”, рекао је Лавров.

Истакао је да место преговора треба да буде прихватљиво и за једну и другу преговарачку екипу.

“Имали смо три пута директне разговоре у Белорусији, а онда смо имали паузу, јер због техничких разлога није могло да буде директних разговора. Сада је договор постигнут за састанак у Истанбулу. То одржава географску тачку где су се подудариле могућности обе земље”, навео је Лавров.

Поновићу спремни смо да сагледамо и друге локације за преговоре укључујући и Београд, поручио је Лавров.

Нема сумње у добро решење за НИС

Русија и Србија пронаћиће најбоље могуће решење за НИС, у то нема никакве сумње, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је, у разговору српске медије, а на питање Т а н ј у г а да ли је било разговора са званичним Београдом о преузимању власништва над НИС-ом и да ли је Русија спремна да преда власништво и под којим условима, казао да две земље имају јако добре односе.

Он је казао да НИС има значајну улогу у привреди Србије и да доприноси снажно српском буџету.

“Решење ће бити пронађено на основу договора две земље и компаније. Нема ту никакве сумње”, подвукао је Лавров.

Не могу да одговарам на одлуке Србије везано за увођење санкција Русији

Он је изјавио да не може да одговара на одлуке које доноси Србија и њено руководство везано за увођење санкција Руској Федерацији, као и да Русија дубоко поштује српски народ и његову приврженост својим традицијама и пријатељима.

Лавров је у онлајн интервјуу са четири српска медија казао да су Срби и Руси братски народ које повезује и заједничка историја, као и победе у борби против заједничких непријатеља.

“Не могу да одговарам на одлуке које доноси Србија и њено руководство. Ми смо братски народи, обједињује нас заједничка историја, заједничке победе против заједничког непријатеља и видимо колико су та осећања укорењена у души српског народа и његовог историјског сећања”, казао је Лавров, одговарајући на питање Новости.

Истиче да Русија никада ништа не намеће силом и додаје да запад то чини путем економских и других уцена.

“То није пристојно, тако се не треба понашати ни у друштву, а ни на међународној сцени кад свима покушавају да заврћу руке. Председник Србије Александар Вучић је говорио више пута о тој теми када је рекао да Србија има своје интересе. Дубоко поштујемо српски народ и његову приврженост својим традицијама и својим историјским пријатељима”,

Циљ санкција обуздавање Русије на стратешком плану

Минситар спољних послова Сергеј Лавров казао је данас да Русија примећује притисак који се врши на балканске земље и Србију да се прикључе санкцијама Руској Федерацији и оцењује да је циљ тих санкција да се “обузда Русија на стратешком плану”.

Лавров је то рекао у разговору са четири српска медија, а одговарајући на питање да ли је изненађење то што су санкције увеле и неке земље које су биле у добрим односима са Русијом.

“Видимо да се врши притисак у оквиру антируске кампање који западни политичари називају тотални рат против Русије. То није почело сада, то нема ништа заједничко са економским вредностима, то је у циљу наставка притиска на Русију”, казао је Лавров.

Истиче да су сада санкције проширене на све сфере – економске, културне, хуманитарне делатности и додаје да је о томе говорио и председник Србије Александар Вучић јавно када је, наглашава, подвукао да ће се Србија руководити својим интересима.

Лавров каже да и у ЕУ има земаља које имају исти став као Србија и наводи у том смислу Мађарску.

Што се тиче санкција, како наводи, запад ће увек наћи повод јер је циљ да се обуздава Русија на стратешком плану.

“Једино што је запањујуће у овој етапи је експлозија пећинске русофобије коју лидери западних држава активно подстичу”, каже Лавров и додаје да се примећује покушај САД да наметне своју хегемонију на Балкану.

Како каже, Брисел покушава да потчини све себи, све земље, да све норме концентришу у седишту ЕУ и да одузме земљама чланицама велики број корака које могу да преузимају самостално.

“САД и ЕУ одговара та агресивна антируска линија. Видимо покушај на Балкан и у другим регионима света да САД наметну своју хегемонију. Није толико велики број земаља на европском континенту који могу себе сматрати сувереним и самосталним. Они који не желе да због својих националних интереса се прикључе санкцијама, имају пуно право да се назива самосталном државом без обзира на димензије”, казао је Лавров.

Гласине о Путину и Шојгуу потпуна глупост

Гласине о лошем здрављу руског председника Владимира Путина и о наводном нестанку министра одбране Сергеја Шојгуа су глупости које шире украјинске службе, тврди министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„То су глупости које шире специјалне службе УКрајине, али и неолиберали из Русије које се налазе у иностранству и којима дају папире са упутствима шта треба да говоре тог дана“, рекао је он.

Лавров је, у то рекао у разговору са српским новинарима, одговарајући на питање Новости, и истакао да су сви живи, здрави и да раде.

„Свакодневно се то може видети преко телевизије и друштвених мрежа. Цела влада и председник раде на очувању интереса Русије“, подвукао је он.

Путин никада није одбијао састанак са Зеленским

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да руски председник Владимир Путин никада није одбијао сусрет са украјинским председником Володимиром Зеленским, али да би тај сусрет требало да буде добро припремљен.

Лавров је у разговору са четири српска медија, а на питање Т а н ј у г а да ли је могућ сусрет Путина и Зеленског, казао да би било контрапродуктивно само се састати и разговарати.

“Састати се и само разменити мишљења било би контрапродуктивно”, казао је Лавров.

Подсетио је да се преговори с украјинском страном настављају сутра у Истанбулу.

“Ми смо заинтересовани да буде постигнут резултат, пре свега да се прекине убијање становника Донбаса о чему је западна јавност ћутала и ниједном није критиковала док је бомбардована цивилна структура и гинуло на хиљаде цивила”, казао је Лавров.

Приштина користи ситуацију, хоће да оствари квазинезависност

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров казао је да Приштина дајући подршку Украјини жели само да искористи ситуацију да би остварила признање своје, како је истакао, квазинезависности.

Лавров је у разговору са српским медијима нагласио да је став Русије познат и непромењен.

“Наш став је познат. Ми смо упозоравали на недопустивост подстицања понашања Приштине и залагали смо се да се питање решава на основу Резолуције 1244. Споразум о формирању заједнице српских општина направљен је још 2013. године, а кад подсећамо наше западне колеге да то није спроведено – они ћуте”, казао Лавров.

Оценио је да је ЕУ показала своју потпуну неодрживост као гарант споразума и нагласио да је уверен да ЕУ неће вршити притисак на Приштину да испуни договор чији је гарант била.

“Неће вршити притисак ни САД. Оне се осећају сјајно, направиле су базу Бондстил и спремне су да Приштини све опросте”, навео је шеф руске дипломатије.

Лавров је подсетио да је Европска унија 2014. године наступила као гарант споразума између тадашњег председника Украјине и опозиције, а следећег јутра је опозција прекршила тај споразум, а коменатсришући могућност успеха дипломатских преговора са Украјином.

Навео да је резултат дипломатије био и други споразум потписан 2015. у Минску, којима је заустављен рат на истоку Украјине и којима се отвара пут за њену федерацију кроз специјални статус за Донбас, а који такође није испуњен.

“Отприлике исти статус који је предвиђен за Заједницу српских општина на Косову, а и у једном и у другом споразуму је ЕУ непосредно учествовала у постизању овог дипломатског резулатата и у оба случаја је показала неспособност да испуни оно што је договорено”, рекао је Лавров.

Он је рекао да Русија жели да да шансу дипломатији и да зато води преговоре са Украјином у Истанбулу, али да није сигуран и да ће договорено бити испуњено с обзиром на случајеве које је навео. “Показао сам примере,а тих примера је пуно, када су се постигнућа дипломатије рушила од стране наших западних колега,не можемо им веровати “, нагласио је Лавров.

Подели на: