Најновије вести

Ликовна колонија по 26. пут

У Грачаници отворене Видовданске свечаности

Изложбом слика и графика ”Између крајности” прошлогодишњег добитника награде ”Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог уметника Николе Илића Црног, у Грачаници је отворена Ликовна колонија ”Видовдан 2024”, односно овогодишње Видовданске свечаности.
Отворио их је начелних Косовског управног округа Срђан Поповић рекавши да је Видовдан празник који нас опомиње да морамо да пребродимо све тешкоће.
-То је посебан празник за све Србе, а нарочито за нас на Косову и Метохији. Сваки Видовдан нам показује како можемо и морамо да се носимо са свим недаћама, да ова тешка времена не смеју да нас победе. Сваки Видовдан нас опомиње на то, казао је Поповић отварајући овогодишње Видовданске свечаности.
Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници, нагласио је да је Видовдан мера онога шта смо радили у претходној години.
-Током јуна ми износимо на светлост наш рад, дух и креативни напор да останемо нормални и стваралачки људи. Савремено стваралаштво Косова и Метохије је једна запостављена област у којој затрпани политичким дешавањима не видимо бриљантна остварења савремене уметности. Наша савремена сликарска сцена може се мерити са свим другим градовима широм наше земље и то је право неоткривено благо овог нашег простора, истакао је Ракочевић.
Реч је о првој самосталној изложби Николе Илића Црног који је рекао да су изложене слике-графике настале након студија у периоду од 2012. до 2016. године , и одговор су на његову жељу за даљим усавршавањем.
На 26. Ликовној колонији ”Видовдан 2024” учествују истакнути ликовни ствараоци из Србије и иностранства: Јошкин Шиљан (Грделица), Марија Кнежевић (Београд), Никос Арванитидис (Нови Сад), Маја Ђокић Михајловић (Београд), Слободан Тимчевски (Скопље), Мага Никић (Крагујевац), Филип Баралић (Ужице), Владимир Антић (Косовска Митровица), Игор Станоевски (Скопље) и Јована Савић (Косово Поље).
Ликовна колонија која се одржава у склопу Видовданских свечаности један је од  најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. Настала је 1997. године у сарадњи Дома културе у Грачаници и Факултета уметности из Приштине. На њој се додељује награда ”Лонгин” за животно дело у области ликовне уметности, као инаграда ”Димитрије Поповић” на најуспешнијег младог учесника колоније. Свечаном отварању је поред бројних учесника колоније и гостију присуствовала и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.
Покровитељи овогодишњих Видовданских свечаности су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе Владе Републике Србије, Град Приштина, Општина Грачаница.
М.Ч.
Подели на: