петак, 23. априла 2021. | 00:21

Лоазо: Одлука Косова о таксама ужасна по преговоре

Француска министарка за европске послове Натали Лоазо изјавила је да “Европска унија можда није довољно уложила у остваривање мира на Балкану”.

 

То би требало да буде један од наших приоритета. Зато што, када се стране оставе саме, преговори се замрзну. Одлука Косова да наметне повећање таксе за 100 одсто на српске производе ужасна је по преговоре”, казала је Лоазоова у интервјуу француском листу “Кроа”, одговарајући на питање да ли је неуспех ЕУ то што је стао дијалог Београда и Приштине.
Упитана да ли дели страховања да би размена територија водила наставку етничког чишћења из рата, француска министарка је рекла да “није на страним земљама да одлучују о условима за решење спора”.
“Ми не фиксирамо ‘а приори’ црвене линије уместо две стране. Оставити рану каква је Косово отвореном није решење. На балканским земљама је да разреше неслагања. Уколико се појави решење које је прихватљиво за Београд и Приштину, а које по својој природи даје предност миру, ко бисмо онда били ми да кажемо да то није мир какав ми желимо. Под условом да се гарантује стабилност региона, а посебно интегритет Босне и Херцеговине”, оценила је Лоазоова.
На питање каква је улога Француске на Балкану, она је навела да је та земља “била веома присутна током сукоба и периода након сукоба, да би се потом удаљила од Балкана”.
“Били смо изненађени када смо открили 2017. да је у том тренутку регион (Балкана) представљао мртви угао француске дипломатије… Ми смо вољни да поново улажемо на Балкану. А постоји и жеља за Француском у том региону. Председник (Емануел) Макрон ће ићи у Србију ове године… Потписали смо споразум о успостављању у Београду Француске развојне агенције која треба да покрива цео регион. Али, пре тога ће Србија морати да се скине са ‘сиве листе’ ФАТФ (Финанциал Ацтион Таск Форце – међувладина организација за борбу против прања новца), рекла је француска министарка.

Подели на: