Најновије вести

Лондон: Нови британски изасланик ће радити на дијалогу Београда и Приштине

Главни маршал ратног ваздухопловства Велике Британије, сер Стјуарт Пич, постављен је за специјалног изасланика те земље за Западни Балкан, а један од циљева ће му бити нормализација односа Београда и Приштине.

 

 

Сер Стјуарт ће у име Лондона радити са лидерима Западног Балкана, са осталима из региона и нашим савезницима у САД и ЕУ, да подржимо и ојачамо регионалну стабилност. Када је реч о Србији и Косову, он ће радити са нашим партнерима уз помоћ ЕУ на дијалогу”, наводи се на сајту.

Британци су се осврнули и на речи високог представника Кристијана Шмита да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном претњом у периоду после рата и да тамо постоји могућност даљих подела и конфликата.

“Заједно са међународним партнерима, Британија ради да реши сваку претњу стабиилности која није у складу са Дејтонским споразумом, који је 26 година стуб напретка у БиХ. Британија такође помаже да се реше остали регионални изазови, укључујући и подршку у нормализацији односа између Србије и Косова и борбе против организованог криминала. Британија ће играти важну улогу, сарађивати тесно са владама у региону и међународним партнерима. Пич ће промовисати јачање демократских институција и отворених друштва, и радиће на питањима као што су ратни злоцини и нестале особе”, каже се у тексту.

Премијер Борис Џонсон је поставио специјалног изасланика као део британске актуелне посвећености стабилности и просперитету у региону, додаје се на сајту.

“Западни Балкан пролази кроз највећу претњу за стабилност и безбедност у том региону после две деценије. Наша је одговорност да урадимо све што можемо да сачувамо добробити које смо постигли кроз мир и дијалог. Не можемо дозволити повратак насиља и подела из прошлости. Велико искуство сер Стјуарта ће ојачати међународне напоре да се очува мир и промовише евро-атлантска интеграција у том региону”, поручио је Џонсон.

Стјуарт Пич ће преузети улогу изасланика након што је напустио место председника војног одбора НАТО раније ове године, на којем је био од 2018. године.

Раније је био начелник штаба одбране Уједињеног Краљевства.

Подели на: