Најновије вести

Луксембург, шефови дипломатија ЕУ о КиМ

Шефови дипломатија ЕУ на састанку у Луксембугу расправљаће о ситуацији на Косову и Метохији после сукоба у Бањској и најновије посете дипломатских изасланика ЕУ и САД Београду и Приштини, најављено је у седишту Европске уније у Бриселу. Односи Београда и Приштине биће једна од тема самита шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.

 

 

Главна порука дебате шефова дипломатија биће да у садашњој ситуацији европска перспектива за Београд и Приштину није могућа, изјавио је високи званичник ЕУ уочи састанка у Луксембургу.

Најавио је да ће високи представник Борељ и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак известити министре о разговорима обављеним током викенда у Београду и Приштини.

Према његовим речима, у понедељак у Луксембургу на столу неће бити конкретан предлог могућих мера против Београда, али, како је рекао, “после насиља на северу Косова све опције су на столу”.

Према дипломатским изворима у Бриселу, на ранијем интерном састанку у октобру једанаест земаља чланица је затражило увођења мера према Србији, ако истрага о Бањској докаже умешаност Београда.

Министри спољних послова ће у понедељак у Луксембургу расправљати о ситуацији на Блиском истоку, Нагорно-Карабаху и о рату у Украјини и односима са Кином и земљама Централне Азије.

Ситуација на Косову биће једна од тема самита лидера Европске уније 26. и 27. октобра, на којем би требало да буду усвојени и закључци о дијалогу Београда и Приштине.

Подели на: