Најновије вести

Макалистер: Сада је кључна фаза за дијалог Београда и Приштине

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер каже да у 2019. години постоји прилика за наставак и напредак у дијалогу Београда и Приштине. “Хајде да нађемо решење, јер смо у кључној фази”, поручио је Макалистер у интервјуу за Тањуг, после прошлонедељне посете Београду и Приштини.

 

Председавајући Спољнополитичким одбором Европског парламента ( АФЕТ) Дејвид Макалистер каже да су током четири дана боравка у Београду и Приштини европски парламентарци имали многе саговорнике, чули различите позиције и добили комплетну слику “ситуације на терену”.

“Мој закључак је позив свим одговорним странама да дијалог мора бити настављен. ЕУ је спремна да посредује у следећој рунди дијалога, али у овом тренутку још нисмо стигли до тога”, каже Макалистер.

Он наводи да се и даље мора радити на уклањању препреке како би обе стране могле да дођу на дијалог у Брисел, али сматра да у 2019. години постоји прилика да се настави и напредује у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

“У 2019. години ни у Србији, ни на Косову нема избора, бар нису планирани. То је и последња година мандата ове Европске комисије, а Висока представница је јасно посвећена дијалогу. Поздравио бих ако би сада било могуће да се напредује јер без дијалога нема напретка”, закључује Макалистер.

Дејвид Макалистер каже да је у Приштини поновио захтев да се укину таксе на робу из Србије.

Он оцењује да међу приштинским политичарима постоји “шаренолика слика” када су таксе у питању, али да је првенствено на влади Косова да о томе одлучи.

“Наша порука у Приштини је била јасна. Ми позивамо косовске власти да уклоне тарифе, јер су јасно кршење ЦЕФТА и Споразума о стаблизацији и придруžивању. Били смо јасни у нашој поруци и ми и Американци. Наш позив стоји јер верујемо да би то било и у корист Приштине”, наводи Макалистер.

На питање Тањуга шта је то што се конкретно од Београда очекује како би се обе стране вратиле за преговарачки сто у Бриселу, Дејвид Макалистер не толико конкретно одговара да је важно да се нађе “заједичка позиција”.

“Само Београд и Приштина могу да одлуче да ли ће нове рунде дијалога бити и само Београд и Приштина могу да одлуче шта ће се наћи на столу”, наводи известилац за Србију.

Он је додао да је приштинским властима посебно нагласио чињеницу да шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини посредује и води разговоре у оквиру дијалога на непристрасан начин.

На питање Тањуга о различитим ставовима у међународној зајединици када је реч о подршци промени граница као могућем решењу за “косовско питање”, Дејвид Макалистер, близак сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, каже да он подржава формулацију Европског парламента која наглашава “мултиетничку природа и Косова и Србије”, чињеницу да “етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону” и подржава “сваки споразум обострано усаглашен, који узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право”.

“Сада се морамо концентрисати првенствено на наставак дијалога, а прва ствар је да се обе стране врате за преговарачки сто у Бриселу. Хајде да нађемо решење, јер налазимо се у кљућној фази”, закључио је Дејвид Мекалистер у разговору за Тањуг.

На питање да ли очекује да у следећем мандату Европског парламента остане на позицији известиоца за Србију, Дејвид Макалистер каже да ће се после европских избора 26. маја поново делити позиције у парламенту.

Дипломатски извори Тањуга у Бриселу сматрају да су, уколико остане на челу Спољнополитичког одбора, мале шансе да Мекалистер поново преузме и место известиоца за Србију.

Подели на: