четвртак, 06. маја 2021. | 03:09

Макрон и Меркел спремни да се даље ангажују у вези Косова

Због чињенице да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна за безбедност и стабилност у региону, као и од великог значаја за њихову европску перспективу, председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел изразили су спремност да и даље подржавају две стране и ЕУ у проналажењу решења.

 

У саопштењу се такође најављује да ће преговори почети 12. јула најпре видео-конференцијом две стране, а затим ће 16. јула бити одржан први састанак, односно дијалог, у Бриселу.
Домаћин тих састанака биће шеф европске дипломатије Борељ и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.
Како је наведено у заједничком саопштењу домаћина данашњег видео-самита, председника Француске и немачке канцеларке, Макрон и Меркел су спремни да поново организују самит попут данашњег, ако то буде било потребно, у неком каснијем периоду.
У саопштењу се наводи да су на видео-самиту учествовали председнк Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог, као и регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак.
Преноси се да су се председник Вучић и Хоти договорили да наставе дијалог, који је прекинут новембра 2018.
Тај дијалог, како се истиче у саопштењу, биће и даље подржан од стране ЕУ са циљем нормализације односа Београда и Приштине кроз свеобухватни, коначни и обавезујући споразум.
Председник Вучић и Хоти су договорили, стоји у саопштењу, да продубе напоре у бројним пољима у оквиру Берлинског процеса, као важну меру успостављаја поверења.
Учесници видео-самита разговарали су и о даљим корацима у од ЕУ подржаног дијалога Београда и Приштине.
Председник Макрон и канцеларка Меркел охрабују председника Вучића и Хотија да наредних месеци постигну.

Подели на: