Манифестација традиционалне културе и обичаја српског народа

Двадесет четврти Великогоспојински сабор у Лепосавићу

 

Саборовање у три дана протекло је представљањем Културно уметничких друштава у Лепосавићу, а програм је уприличен и у Грачаници и Приштини.
Лепосавић, 29. Августа- Традиција која траје већ четврт века се наставља. Започета давне 1996- е године као Фестивал фолклорних ансамбала Косова и Метохије , прерастао је у троднево саборовање. А, пошто се годинама одржава у исто време поседњих дана августа у време око великог црквеног празника Успенија Пресвете Богородице, Велике Госпојине, добио је и назив по овом велико поштованом празнику.
Окупља нас велика жеља да представимо културно наслеђе нашег народа ма где он живи. Кроз све ове године трајања било је и мањих и већих потешкоћа, али то сматрамо као саставни део посла и настављамо даље. Усмерени смо овде на овим нашим вековним просторима да очувамо своју традицију, веру и обичаје и то је основни мотив рада ових младих људи, каже Ђорђе Лакушић, кореограф и уметнички директор КУД ”Копаоник” у Лепосавићу, који је и први организатор ове манифестације.
Овогодишње саборовање почело је гостопримницом храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу, а настављено певањем уз гусле у галерији Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у овом месту. Певање уз гусле уписано је као део нематеријалног културног наслеђа на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Представили су се гуслари из Плужина из Црне горе, а уз гусле су певали Здравко Кнежевић, Милан Анђелковић, Вук Ивановић и Вук Лубурић. Поздрављени од публике која нема честу прилику да слуша гусларе било је ово заиста пријатно вече уз подсећање на славну историју и изврсно певање уз гусле.
Гост из Црне Горе, гуслар Здравко Кнежевић, каже да је први пут овде на Косову и Метохији, да је изузетно задовољан добродошлицом која је приређена од стране домаћина. Ово пријатно вече првог дана саборовања завршено је заједничком вечером и дружењем.
Други дан Великогоспојинског саборовања одвијао се у Грачаници и Приштини. Чланови КУД ”Копаоник” из Лепосавића и гости КУД ”Пива” из Плужина отпутовали су у Грачаницу, где су им се придружили и чланови КУЂа ”Српски вез” из Куманова. И ове године целокупно саборовање одвијало се под слоганом ”Сабирај се голем зборе”.
У Српском културном центру у Приштини приређена је етно ревија народне ношње Срба са Косова и Метохије , као и видео пројекција КУЂа ”Копаоник”. Сви учесници сабора обишли су и Газиместан.
Завршног дана саборовања придружили су се и гости, фолклорне групеиз Косовске Митровице, Бабиног Моста, Беривојца- Косовске Каменице, Грачанице и Штрпца. Приређен је и традиционални дефиле улицама Лепосавића свих учесника сабора, а то је својеврсна ревија, младости, лепоте, шаренила народних ношњи…
Приређен је и пријем код председника Привременог органа Општине Лепосавић, а у вечерњем термину све се орило од песме и игре на отвореној сцени. Представило се својим кореографијама поред домаћина КУД ”Копаоник”, још девет КУЂа, ”Пива” из Плужина, КУД ”Српски вез” из Куманова, КУД ”Славуј Бадоваћ’ из Грачанице, КУД ”Косовка девојка” из Бабиног Моста, КУД ”Крива река” из Беривојца, КУД ”Младост” из Готовуше, КУД ”Божидар Мицић” из Велике Хоче, КУД ”Косовски божур” из Косовске Митровице и КУД ”Извор” из Нових Бановаца.
Свим учесницима саборовања додељене су плакете, а овогодишње дружење завршено је уз величанствени ватромет. В.Вукојевић

Подели на: