петак, 17. фебруара 2023. | 15:56
Најновије вести

Међунардни бестселер са 52 издања

Књига за децу „Како су расли близанци“ Милутина Ђуричковића

 

Књига је за кратко време доживела 52 издања на разним језицима широм света, а Милутин Ђуричковић је постао један од наших тренутно најпревођенијих писаца

Књига за децу „Како су расли близанци“ писца и професора др Милутина Ђуричковића из Дечана, са тренутним пребивалиштем у Београду, добила је награду „Раде Обреновић“ за најбољи роман године за децу и „Доситејево перо“, трећу награду дечијег жирија. Иста књига је однедавно постала међународни бестселер и једна од наших најпревођенијих књига за децу и младе данас. За кратко време преведена је и објављена на 52 језика широм света. Преведена је, између осталог, и на енглеском, француском, немачком, италијанском, мађарском, шпанском, словеначком, русинском, бугарском, македонском и другим језицима у свету.
Књига је и као електронско издање објављена у САД, Индонезији, Шпанији, Канади, а у штампи је њено кореанско, чешко и шведско издање. Аутор је присуствовао промоцијама издања у Русији, Украјини, Немачкој, Словенији, Македонији. У припреми је позоришна представа по тексту ове књиге, коју је драматизовао македонски редитељ и писац др Сашо Огненовски из Битоља. О овој књизи, такође, објављено је неколико реферата на научно-стручним скуповима у Новом Саду („Змајеве дечје игре“), Врању, Јагодини, Сокобањи и др.
Поводом овог издања, Ђуричковић је добио неколико награда и признања у региону и свету: Награда за најбољу дечију књигу године (Подгорица), „Ана Франк“ (Македонија), Интернатионал ицон оф литературе (Индија). Милутин Ђуричковић је добитник и почасног доктората на државном универзитету у Кијеву (Украјина).
Професор и писац др Милутин Ђуричковић рођен је у Дечанима где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао на Катедри за југословенску књижевност Филолошког факултета у Приштини (1991), где је и магистрирао (2005). Докторирао је на Филозофском факултету у Источном Сарајеву (2009). Ради као професор на Високој школи за васпитаче струковних студија у Алексинцу. Сарадник је многих листова и часописа. Учествовао на 50 научних скупова у земљи и свету. Заступљен у 40 антологија поезије и приче за децу и одрасле. Песме су му компоноване и појединачно превођене на 20 језика. Члан је Српске краљевске академије научника и уметника, као и Удружења књижевника Србије и Удружења новинара Србије. Живи и ради у Београду.
 С.Ђукић

Подели на: