Најновије вести

Мекалистер: Очекујем наставак дијалога Београда и Приштине у Берлину

Очекујем да састанак у Берлину 29. априла допринесе наставку дијалога Београда и Приштине, што је заједнички циљ Европске уније, каже известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

 

Он наводи да ће висока представница ЕУ Федерика Могерини наставити да посредује у дијалогу Београда и Приштине, а да ће састанак у Берлину бити допринос наставку разговора и подршка добром и напорном раду шефице ЕУ дипломатије и њеног тима у Бриселу.

На питање о могућем немачком предлогу о специјалном статусу за Север Косова или тзв. дуплом суверенитету, председавајући Спољнополитричким одбором ЕП и близак сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, каже да поздравља заједничку иницијативу Берлина и Париза да саговорнике доведу за исти сто, а да за детаље треба сачакати састанак у Берлину.

– Сви знамо, не само у Бриселу, већ и у Берлину и Паризу, да нам је интерес да Западни Балкан настави евроинтеграционим путем. Знамо како је важна политичка и економска стабилност региона јер одржива стабилност Балкана је од добробити за цео континент – каже Мекалистер.

Упитан да ли у циљу наставка дијалога Београд може бити суочен са идејом о даљим разговорима без укидања такси, Мекалистер оцењује да је одлука власти у Приштини да уведе тарифе од 100 процената на робу из Србије и БиХ у овоме тренутку главна препрека.

– ЕУ, САД и други партнери Косова одувек су били јасни у захтеву да ова одлука мора бити повучена – понавља он.

Рекао је и да ће берлинском састанку поред лидера западноблакансе шесторке присуствовати и званичници Хрватске, Словеније, Европске комисије и Европске службе за спољне послове с циљем да још једном покажу јасну посвећеност Берлина и Париза Западном Балкану.

– Уверен сам да ће сви саговорници искористити ову прилику да разговарају о општој ситуацији у региону, политичкој и економској стабилности Западног Балкан, али и о конкретним питањима као што су међусобна инфраструктурна повезаност што је приоритет немачке агенде – закључује Мекалистер.

Подели на: