Најновије вести

Меморијална изложба „Свет моје слике“ Љубише Танасковића

У галерији Факултета уметности Универзитета у Приштини сса привременим седиштем у Косовској Митровици и Звечану синоћ је отворена меморијалана излозба слика академског сликара из Приштине Љубомира Љубише Танасковића (1942-2017) под називом „Свет моје слике“. Изложбу је организовала супруга покојног сликара Мирјана Танасковић, уз подршку пријатеља и студената факултета Уметности.

 

Танасковић каже да је веома задовољна поставком у овој Галерији, која је скромнија у односу на прву изложбу, организовану у Дому културе Грачаница.

„Јако сам задовољна и баш је ван мојих очекивања добар избор слика, с’ обзиром да је галерија мања и нису могле све слике да стану као у Грачаници, где смо такође имали изложбу“ рекла је Танасковић.

За њу као супругу, ова изложба је од посебног емотивног значаја.

„Ово је била моја жеља. Ја сам успела уз помоћ својих пријатеља да прикупим ове слике које данас можете видети, јер већина њих није у мом власништву. Супруг је био јако скроман, не знам колико људи данас знају, али је он за свог живота велики допринос дао развоју културног живота овде на Косову и Метохији,тако што је успео за живота да на ове просторе доведе многе значајне уметнике и организује њихове изложбе“ додаје организаторка.

Љубомиров колега и пријатељ проф. др Срђан Марковић каже да Танасковић у стваралачком смислу није био превише присутан у ликовном животу Косова и Метохије , али је једна од водећих фигура у организовању квалитетног ликовног живота на овим просторима. До те мере се давао послу у Галерији, да га је то у доброј мери омело у његовој сопственој стваралачкој делатности. Ипак, када се одлучивао на стваралаштво, Танасковић се готово увек чврсто држао косовског мотива.

„Скоро седам година је био управник Галерије савремене уметности у Приштини, где је организовао мноштво изложби најзначајнијих српских и косовскометохијских сликара. Иначе, као сликар, Љубиша припада оном реду стваралаца који снагу за стваралаштво траже у враћању бићу завичаја“ каже Марковић.

Изложба слика Љубише Танасковића биће постављена до 15. маја.

Љубомир Љубиша Танасковић је рођен 1942. године у Средској код Призрена. Основну школу је завршио у Обилићу, а средњу школу за примењене уметности у Пећи.

Подели на: