Најновије вести

Меркелова стигла у посету Београду

Немачка канцеларка Ангела Меркел стигла је у Београд у оквиру своје опроштајне турнеје. На Аеродрому “Никола Тесла” Меркелову је дочекао председник Александар Вучић.

 

16:11
Меркелова слетела на Аеродром “Никола Тесла”
Авион са немачком канцеларком Ангелом Меркел слетео је на Аеродром “Никола Тесла”. Меркелову је дочекао председник Александар Вучић.

У делегацији која је дочекала канцеларку, једну од најмоћнијих политичара данашњице, били су амбасадор Немачке Томас Шиб и амбасадорка Србије у немачкој Снежана Јанковић.

16:08
Меркелову дочекало шест “мигова 29”

15:57
Вучић пред долазак Меркелове: Имам трему
Председник Србије Александар Вучић дочекаће немачку канцеларку Ангелу Меркел на београдском аеродрому “Никола Тесла”, а како сам признаје, уз велику трему.

Вучић је на свом Инстаграм профилу објавио видео-снимак у којем је рекао да се налази у аеродромском салону, пола сата пред доласка канцеларке.

“Као и сваки пут када имам трему дошао сам много раније. Шетам између писте и салона. Мислим да сам 500 пута поновио за сваку немачку фабрику у Србији колико има запослених, колике су немачке инвестиције и колика је трговинска размена. Све детаље Бриселског и осталих споразума, а и даље имам трему и страх да нешто не забрљам”, навео је Вучић.

Меркелова долази у Београд и регион на крају своје опроштајне турнеје у својству немачке канцеларке.

Немачка канцеларка борави у дводневној званичној посети Србији.

Церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате “Србија”, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Први састанак канцеларке Меркел и председника Вучића планиран је одмах по свечаном дочеку, после 18 часова.

У фокусу разговора биће билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе.

Меркелова и Вучић ће разговарати у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Вучић се од 2014. године са немачком канцеларком састао 16 пута. Почетком јуна 2014. године разговарали су у Берлину, три месеца касније у оквиру Берлинског процеса такође у Берлину, а потом је уследио долазак Меркел у Београд.

Исте 2015. године, 26. августа, двоје државника разговарало је у Бечу у оквиру Берлинског процеса, а само две недеље касније уследио је сусрет у Берлину.

У јулу 2016. састали су се у Паризу, у оквиру Берлинског процеса, а у марту наредне године у Берлину, као и у фебруару и априлу 2018. године.

Те године састали су се пет пута, поред та два пута у Берлину, председник Србије је са немачком канцеларком разговарао још у Софији, Хелсинкију и Паризу.

Наредне 2019. године састали су се три пута – у Давосу, Берлину и Њујорку, а 2020. одржали су видео-конференцију.

Одлазећа немачка канцеларка посетом Београду почиње мини балканску турнеју током које ће 14. септембра боравити у Албанији, где ће бити организован заједнички ручак са премијерима држава региона.

Подели на: