уторак, 27. септембра 2022. | 03:03
Најновије вести

Михајловић: Лајчак немоћан да пресече, опет смо на почетку лавиринта

Посета Мирослава Лајчака није донела ништа ново, већ је направљен “седмогодишњи круг” и процес дијалога враћен у 2013. годину, изјавио је у интервјуу ФоНету новинар Миливоје Михајловић.

 

 

Заједница српских општина је поново на столу и опет смо на почетку лавиринта“, напоменуо је Михајловић у серијалу разговора Квака 23, анализирајући дијалог Београда и Приштине, под окриљем Европске уније.

Он је у разговору са новинарком Даницом Вученић, објашњење Лајчака да ће ЗСО бити формирана после коначног споразума и у духу Устава Косова* протумачио као “немоћ” да пресече или недостатак инструмената да “притисне једну или другу страну”.

Америка потребна као багер

“Његови инструменти су далеко чланство у ЕУ, можда никада столица у Уједињеним нацијама или евентуална визна либерализација, али заправо нема моћи да покрене велики камен који покушава да гура узбрдо”, прецизирао је Михајловић.

Тиме што тврди да је само фасцилитатор и да је ту да помогне да се две стране договоре, Лајчак не минимизира своју и улогу ЕУ у процесу, сматра Михајловић, већ је објективан и реалан, јер швата да његова “игра” између Београда и Приштине не зависи само од ЕУ.

“Зависи и од Вашингтона, који је пре неколико месеци преузео диригентску палицу када је потписан тај чудни документ у функцији предизборне кампање Доналда Трампа”, додао је он, али је подсетио да је ЕУ покренула процес између Београда и Приштине.

Како је образложио, две стране су годинама, без контроле Кетрин Ештон или Федерике Могерини, тумачиле резултате и садржину договора иза затворених врата онако како су оне желеле, а тек ће се видети како ће се то се то одвијати са Лајчаком.

Упркос томе што је Америка потребна као “багер” да погура процес и у чијој политици неће бити великих промена, ко год да победи на новембарским изборима за председника, Михајловић не види решење без ЕУ.

“Без озбиљног уплитања администрације из Брисела, која на Косову 20 година троши милијарде евра и без елиминисања криминала и с једне и са друге стране административне линије или границе”, према његовом предвиђању, “нећемо имати боље резултате дијалога”.

Као новинар који је већину професионалног рада посветио извештавању са КиМ за велики број домаћих и светских медија, он је констатовао да Авдулах Хоти, изјавом да ће процес бити завршен брзо и међусобним признањем, само понавља речи Хашима Тачија.

Ставом да ЗСО не може бити формирана, “јер је то Република Српска на Косову“, Тачи заправо покушава да скрене пажњу са оптужница за ратне злочине које му висе над главом и анимира своје присталице, производећи атмосферу немира, оценио је Михајловић.

ЕУ показала немоћ или незаинтересованост

Како је предочио, ЕУ је “показала потпуну немоћ, незаинтересованост или је жмурила над чињеницом да је реч о дијалогу двојице људи, а не два друштва, да је то дијалог два председника, а не два парламента или два овлашћена тела“.

Михјаловић сматра и да је “статус Ахилова пета дијалога и стабилности у региону“, што су шватили и Американци када су напустили идеју о размени територија и усмерили се на економију.

“Промена статуса Косова* је нови проблем, пошто признања нема без Србије, а истовремено се мења и однос снага у Савету безбедности УН у којем су и Русија и Кина, јер о независности Косова* не одлучује Београд, већ одлучује Савет безбедности”, навео је он.

Подели на: