Најновије вести

Михајловић: Нема дуга, реч је о притиску на Србе на северу КиМ

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да одлука Косовског оператера преносног система електричне енергије (КОСТТ) да више не покрива трошкове електричне енергије у четири српске општине на КиМ није донета због наводног дуга од 17 милиона евра, пошто тај дуг не постоји, већ због притиска на Србе како би отишли са севера КиМ.

 

 

Михајловићева је рекла Тањугу да то што кажу првиремене приштинске институције, да је то одлучено јер Срби не плаћају струју на северу, нема везе са истином.

“Прво, КОСТ је оператер преносног система и не бави се тиме, већ пре свега, дистрибутери. У питању је стални притисак, са којим Срби живе већ годинама, када је реч о снабдевању струјом севера КиМ”, рекла је министарка.

Каже и да нам приштинске институције не дозвољавају да сертификујемо предузеће које би се бавило на КиМ дистрибуцијом.

“Ако имате ситуацију да вас затворе са свих страна, а да вам са друге стране говоре о неким дуговима, не постоји економска нити политичка логика која се тамо дешава”, рекла је Михајловићева.

Додала је да Канцеларија за КиМ чини све, уз помоћ ЕМС-а и владе, да се реши та ситауцију и да се и европским представницима објасни шта се тамо дешава.

Михајловићева је рекла да ће бити учињено све да Срби на КиМ имају довољно струје и да остану на северу КиМ.

Министраство рударства и енергетике саопштило је раније да је дуг од 17 милиона евра, који је КОСТТ пријавио до децембра 2020. године, лаж, јер је до децембра снабдевање севера ишло директно из Србије.

Подели на: