Најновије вести

Милисаву Савићу „Златни крст кнеза Лазара“, Милану Цилету Маринковићу „Лонгин“

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије 2020“ која се одржава у Грачаници, а који је радио у саставу: проф. др Слободан Владушић, Гојко Ђого и Жарко Миленковић, донео је одлуку да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ додели писцу Милисаву Савићу из Београда.

 

„Заузимајући став старог, а вечно младог писца, Милисав Савић у мултужанровској књизи Фуснота, пише: „Онај који тврди да се мора остати вечно млад и певати на исти начин, не разуме се у судбину писца“ каже се у образложењу жирија и додаје, да је Савићева проза: „Писање за идеалног читаоца, писање као игра, писање да се остане вечно млад, а све више стар. Писање да би се побегло од судбине, од зла. Писање да би се заварао страх од смрти. Стога је овај жири мишљења да „ако једне јунске ноћи неки писац“ треба да добије ову награду, онда је то Милисав Савић.“ „Грачаничка повеља“ припала је Драгану Хамовићу, песнику из Београда. „Потекао из долине краљева, одрастао поред „црвене госпође Жиче“, овај песник својом поезијом, али и својим научним делом, потврђује да је традиција корен на коме се заснива свака модерност. Сећање је основни песнички, есејистички и књижевнотеоријски садржалац Хамовићевог учествовања у књижевном животу. Први покретач и инат да се у књижевности и интелектуалном животу остане на поетичком трагу духа и осећајности, упркос књижевном и политичком прогресивизмуˮ истиче жири. Бојана Стојановић Пантовић, песникиња из Београда добитница је награде „Кондир Косовке девојке”. „Поезија ове песникиње је истанчано, суптилно, готовно магијско ткање и бележење искустава, језика и тела. Оно „вечно женско“ проговара у песмама Бојане Стојановић Пантовић мењајући своја обличја од нежности до храбрости, од смерности до дрскости, од оне којој се помаже до оне која помажеˮ закључио је жири. Награда „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припала је песнику из Лопара (Република Српска) Слободану Јовићу. Поезија Слободана Јовића је, образлаже жири: „регистровање егзистенцијалног тренутка, која чува изворност аутентичног искуства песника, али која тек у додиру са читаоцима добија своју пуну потврду проживљености. Песме Слободана Јовића представљају песника песимисту, али и песника малих животних радости, песника који уме да патњу претвори у злато.“

Награде ће бити додељене 27. јуна на централној манифестацији у порти Манастира Грачаница.

Жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2020. годину који је радио у саставу: проф. мр Петар Ђуза, академска сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награду за животно дело „Лонгин“ додели истакнутом српском сликару Милану Цилету Маринковићу из Београда, за изузетан сликарски опус. „Његова уметност је визија и сан, истина и реалност, али је и фикција која је дубоко пустила своје корене у стварност. Проучавајући и објашњавајући једну исту стварност, Маринковић ту стварност филтрира и пропушта кроз човекову машту и представља је онаквом каква она у човеку и за човека јесте. Мера и вредност једног уметничког дела је што више људске истине, што дубљи захват у материју живота то већа уметност“ образлаже жири, а награда за младог уметника „Димитрије Поповић“ сликару Милошу Богдановићу из Новог Брда.

Награде сликарима биће уручене 25. јуна у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Награде додељује Дом културе “Грачаница”, а покровитељи су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију.

Подели на: