Најновије вести

Миливојевић: ЕУ као да поручује да неће да се меша у унутрашње ствари Косова

Коментаром да је правосудно особље косовских Срба ушло у надлежност правосудног система Косова и да дисциплински поступак није део Бриселског споразума, портпарол Европске уније Петер Стано као да је поручио да је питање суспендовања председнице Основног суда у Митровици Љиљане Стевановић унутрашња ствар Косова и да на том нивоу треба се решава, каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

 

„Стано је практично рекао да је Косово овде директно надлежно, стављајући Србији до знања да питање суспензије треба да се решава у оквиру система и надлежности косовских институција. Таква порука наслања се на последње сопштење Квинте у ком се она такође оградила од било какавих мера које би могла да предузме против Косова. У оба ова случаја стране се третирају као равноправне“, каже за Косово онлајн Миливојевић.

Примећује да је ЕУ, баш као и Квинта претходне недеље, позвала и Косово и Србију да се уздрже од било какве реторике или акција које би могле да доведу до тензија, а што је према оцени Миливојевића већ континуитет исте приче којом се даје до знања да се две стране третирају равноправно.

У изјави портпарола ЕУ Петера Стана Миливојевић види и поруку да се конкретан случај третира као прекршај, а како прекршаји нису предмет Бриселског споразума, ЕУ о томе не мора да се изјашњава.

„По том основу, ЕУ нема надлежност у овом питању јер је то надлежност косовског правног система у који је Србија ушла. И на то Стано није случајно указао“, закључује Миливојевић.

Подели на: