петак, 03. фебруара 2023. | 07:01
Најновије вести

Миливојевић: Израел можда не отвара амбасаду у Приштини јер не жели додатно да квари односе са Србијом

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да су могући разлози што Израел, који је са Косовом формално успоставио дипломатске односе 1. фебруара прошле године, а још није отворио амбасаду у Приштини, ти што та држава, након признања Косова, настоји да додатно не квари односе са Србијом.

 

 

Он је за Косово онлајн рекао да постојање дипломатских односа не мора да значи отварање амбасаде, слично као у случају Чешке која је признала Косово, али због става чешког председника Милоша Земана није отворила амбасаду.

“То не мора да буде обавезно. Који су разлози што Израел још није отворио амбасаду у Приштини, не знам. Могуће је да разлог треба тражити у томе што Израел жели да додатно не квари односе са Србијом јер је познато каква је наша реакција била када је Израел признао Косово”, каже Миливојевић.

Он је навео да је председник Србије Александар Вучић у разговору са новим израелским премијером јасно дао до знања да Србија на израелско признање Косова не гледа као на пријатељски гест и да ће према томе дефинисати своје односе.

“Могуће је да је израелска страна протумачила то као неку врсту упозорења да нема потребе да иде даље од признања према Вашингтонском споразуму. То може да буде један од разлога што физички Израел није отворио амбасаду у Приштини. Тиме је задржан одређени ниво односа са Србијом. Израел препознаје да су односи са Србијом важни у региону и да би било контрапродуктивно да их квари и да просто можда Израел рачуна да односе са Србијом после признања Косова нормализује. Ако је Србија у питању, то је мотив за неотварање амбасаде у Приштини. Не верујем да су технички разлози јер су Албанци отворили амбасаду у Јерусалиму”, каже Миливојевић.

Према његовим речима, променила се и администрација у САД у односу на време кад је потписан Вашингтонски споразум којим је договорено и формално успостављање дипломатских односа Израела и Косова, а који су у септембру 2020. године одвојено потписали представници Београда и Приштине у присуству тадашњег америчког председника Доналда Трампа.

“У САД сада је друга администрација и домети Вашингтонског споразума су смањени са новом америчком администрацијом, поготово што је став и владе у Приштини да не поштује Вашингтонски споразум. То је један од елемената који доводи у питање и цео тај аранжман”, навео је Миливојевић.

На питање да ли се већ дешавало да се успоставе дипломатски односи, а да се физички не отвори амбасада, Миливојевић је навео пример Египта.

“Египат је у време пре доласка председника Сисија на власт признао Косово и нови режим није чинио ништа да односе продубљује него је развијао односе са Србијом”, рекао је Миливојевић.

Како је навео, однос Египта према Косову ништа суштински није донео везано са признање, односи Египта са Србијом расту и Египат прећутно даје до знања да то признање Косова, које је тада учињено, нема ону тежину правих билатералних односа у пуном капацитету као што би то било да су отворене амбасаде.

“Египат је пример где је било признања без ефеката. То важи и за Чешку чији је председник Земан био против признања Косова. То су два изражена примера где само признање нема пуне ефекте. Египат је баш типичан пример тога”, навео је Миливојевић.

Подели на: