Најновије вести

Миливојевић: Питање КиМ подигнуто на највиши могући ниво

Генерална скупштина Уједињених нација је још увек најзначајнији форум на коме почива међународни поредак, рекао је бивши дипломата Зоран Миливојевић и додао да се ту бране принципи међународног права, и оно на чему почива и наша аргументација у вези са КиМ.

 

 

Председник Србије Александар Вучић данас ће се као девети говорник обратити на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку. Најављује конкретан говор како би многи боље разумели позицију Србије.

“Међународна ситуација је заоштрена, а наше главно питање, питање Косова и Метохије је подигнуто на највиши могући ниво актуелности”, истакао је Зоран Миливојевић.

Постоји притисак, каже Милвојевић, да се то питање брзо реши и то на начин који не одговара интересима Србије.

“На овом форуму, на коме се бране принципи међународног права, оно на чему почива и наша аргументација у вези са статусом Косова и Метохије, биће централна тема из простог разлога зато што доминира сукоб у Европи у вези са Украјином, где су на дневном реду принципи међународног права”, каже Миливојевић.

Питање суверенитета и територијалног интегритета држава, то ће бити део основа говора председника Александра Вучића, сматра Миливојевић.

“Видели смо немачког канцелара Шолца који се позива на међународно право у том случају. То је, ја бих рекао, аргумент који иде у прилог наше тезе и наше одбране принципа међународног права када је реч о Косову и Метохији”, наводи бивши дипломата.

Други елемент који је важан, истиче Миливојевић, јесте најава да је још једна земља повукла признање Косова.

“То је сада већ један блок, са оних 18 раније, дакле 25 држава. То је сада већ озбиљан аргумент који обара тезу западних центара моћи да је Косово посебан случај. То је нешто што враћа причу на терен међународног права”, навео је Миливојевић.

“Доста земаља мења став и то је показатељ да се међународне околности мењају”, каже Миливојевић.

Додаје да се, ипак, међународно право враћа на глобалну сцену и да у том контексту аргументација Београда добија на тежини.

Подели на: