Најновије вести

Миливојевић: У наредном периоду треба очекивати појачану дипломатску активност у региону

Наш регион један је од делова у мозаику глобалног сучељавања због чега у наредном периоду треба очекивати појачану дипломатску активност, рекао је за РТС дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић.

 

Посета кинеског министра спољних послова Србији потврда је изузетних односа две земље, истиче Зоран Миливојевић.

Кина је потврдила подршку када је реч о поштовању суверенитета и интегритета наше земље, а потписан је и споразум о реализацији пројекта брзе пруге Београд–Будимпешта и других које Кина реализује у оквиру мега пројекта “Један појас, један пут”.

И Безбедносни форум је био посвећен свим актуелним темама, а за нас је посебно значајно обраћање Габријела Ескобара и његове поруке да се САД враћа у регион, али учешће Виоле фон Крамон.

“Све у свему може се очекивати појачана дипломатска активност у наредном периоду, јер је наш регион један од делова у мозаику глобалног сучељавања. Нова америчка администрација ради на супротстављању глобалним ривалима, пре свега Кине. Што се тиче региона, САД ће се бавити пре свега ‘нерешеним питањима’, односно Косовом и Метохијом и БиХ”, рекао је Зоран Миливојевић гостујући у Јутарњем програму.

Питање Косова и Метохије је за Србију посебно важно, каже Миливојевић, а пре свега наставак дијалога и испуњавање Бриселског споразума да би се могло уопште говорити о нормализацији односа Београда и Приштине.

“Мир и стабилност подразумевају разговор о отвореним питањима и проналажењу компромиса. Наметање решења је нешто на шта Србија не пристаје. Србија више није она из неког ранијег периода, променила се ситуација и једина формула је дијалог и проналажење решења која ће бити прихватљива за све”, сматра Миливојевић.

 

Подели на: