Најновије вести

Миливојевић: За Београд приоритет Бриселски споразум, за Куртија Охридски

У Бриселу ће данас бити одржан састанак на највишем нивоу, у оквиру дијалога Београда и Приштине, на којем ће учествовати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

 

 

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је да је охрабрујуће што ће се дијалог, први пут од 14. септембра, одржати на највишем нивоу.

Истиче да је реч о опроштајном сусрету Жозепа Бореља, који је важан и зато што се очекује доношење извештаја који ће бити основа за наставак приступних преговора.

Од тог извештаја, каже Миливојевић, зависи и учешће Србије у развојном плану ЕУ за Западни Балкан који са собом носи две милијарде грантова и четири милијарде повољних кредита.

“Од тог извештаја зависи и наше учешће у том развојном плану и коришћење тих средстава. За нас је важно, управо због тог извештаја, да се јасно стави до знања да није кривица српске стране што нема напретка у дијалогу“, рекао је Миливојевић.

Указује да и пре самог састанка може да се каже да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће променити став – он очекује да се имплементира Охридски споразум, док наша страна очекује формирање Заједнице српских општина, односно примену Бриселског споразума из 2013.

“За нас је Заједница српских општина претходно питање, то је обавеза из 2013. и 2015. Дакле и тек када се то питање, када се Бриселски споразум у потпуности реализује, онда можемо разговарати о наставку нормализације у другим питањима. За приштинску страну, за господина Куртија је приоритет Охридски споразум и он повезује Заједницу српских општина са признањем”, рекао је Миливојевић.

Бивши дипломата објашњава и да Приштина жели да се прихватањем Охридског споразума Србија одрекне црвених линија и дефакто призна Косово.

“Онда би се Заједница српских општина третирала као унутрашње питање државе Косова у склопу Охридског споразума и нормализације у сагласности са тим“, рекао је Миливојевић.

Миливојевић не очекује да ће доћи до промене у ставу Приштине док се не промени власт, али и истиче да Европска унија и Вашингтон немају намеру да изврше одлучујући притисак, и да им се циљеви подударају са циљевима Приштине.

Подели на: