уторак, 17. маја 2022. | 15:58
Најновије вести

Милошу Шобајићу награда ”Лонгин”

Видовданске свечаности у Грачаници

 

У оквиру Видовданских свечаности у Дому културе у Грачаници отворена је изложба слика насталих на овогодишњој Ликовној колонији. Уочи отврања изложбе додељене су традиционалне награде ”Лонгин” и ”Димитрије Поповић”.
Уметнички савет и жири за доделу поменутих ликовних награда за 2019. годину, донео је одлуку да се награда за животно дело „Лонгин“ додели истакнутом српском сликару и вајару Милошу Шобајићу из Београда, за изузетан сликарски опус у коме „мотиви сукоба, насиља, изгона и жртве као архетип цивилизације која се провлачи кроз читаву историју и човекову потребу да се и тако распет, огољен и одран, ослободи тог моћног притиска и искорачи у други свет“ а награда за младог уметника „Димитрије Поповић“ сликару Лазару Шошевићу из Урошевца (Ниша).
Захваљујући на награди Милош Шобајић је рекао да је поносан што припада српском народу, народу који успева на Косову да опстаје. -Ова награда је за мене посебна и једна од најфантастичнијих награда коју сам примио, јер је добијена од народа који храбро опстаје на овом опасном месту које се зове Косово, и које је наша колевка, рекао је Шобајић. Говорећи о значају културе у временима каква јесу на КиМ велики српски сликар и вајар рекао је да је култура увек важнија од свега осталога. Чувајући српске манастире, рекао је он, чувамо јединство нашег народа.

-Шта је остало од Египта и Антике него њихова култура, сигурно није њихова индустрија, пољопривреда и занатсво. Култура је неопходна за повезивање српског народа. Српска црква је стуб овог нашег друштва и захваљујући њој створена је и српска држава. Данас сам обишао Високе Дечане, фантастичан пример српске културе који чувамо кроз векове и око кога се окупљамо, рекао је Шобајић.
Захваљујући се на награди за најбољег младок уметника Лазар Шошевић је нагласио да награда за њега има изузетан значај зато што је близу свог родног града после 20 година имао прилику да слика и то је за њега била изузетна част и задовољство.
Оцењујући овогодишњу Ликовну колонију историчар уметности Небојша Јевтић рекао је да су се сликари у Грачаници окупили по 21 пут и да је колонија задржала свој континуитет, да су унете садржајне новине и први пут један од учесника био је из иностранства.
-Чини се никад занимљивија колонија по различитим основним вокацијским изразима и разноликостима постмодернистичких приступа у досадашњој видовданској продукцији. Богатство те продукције се огледа у разноврсности транспоновања људских емоција и разуђености сликарских целина учесника, рекао је Јевтића.
Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

М.Ч.

Подели на: