Најновије вести

Министарство културе: Хоџај да погледа истини у очи

Министарство културе и информисања реаговало је саопштењем на изјаву Енвера Хоџаја о црквама на Косову и Метохији, препоручивши му да у себи пронађе снагу да погледа истини у очи и обавести се о чињеницама у бројним домаћим и међународним, научним и стручним изворима.

 

Потпредседника такозване косовске владе у оставци, изјавио је раније да Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје.

Из министарства наводе да су у монографији “Црква Св. Николе – Катедрала Новог Брда”, еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића објављеној 2018. године, дати резултати истраживања вршених 2015. и 2016. године на овом терену, који су јасно доказали порекло и стил овог храма.

“Поновићемо оно што тврде и сви други ауторитативни историјски и стручни налази, а то је чињеница да се ради о остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду”, стоји у саопштењу.

Истичу и да би такозване приштинске власти требало да се позабаве истраживањем, дефинисањем и афирмацијом албанског материјалног културног наслеђа на Косову и Метохији, додајући да им у том подухвату желе сваки успех.

“Свој став о српском културном наслеђу, поред бројних осталих рушилачких потеза, читавом свету су показали и 2004. године”, наводи се у саопштењу.

Из министарства наглашавају да раскошна српска споменичка баштина на Косову и Метохији, која је понос европске и светске културе, сјаји кроз векове и да ће тако заувек бити.

“Министарство културе и информисања у дилеми је да ли да позове Хоџаја да се уздржи од изговарања бесмислица и неистина или да га охрабри да то чини и даље, како би светску јавност детаљно упознао са агресивним покушајима отимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији”, пише у саопштењу министарства.

Подели на: