Најновије вести

Мир Божји, Христос се роди

Најрадоснији хришћански празник, дан Христовог рођења, данас прослављају Српска православна црква и цркве које поштују јулијански календар. Верује се да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља. Редакција Интернет портала РТС-а жели вам срећан Божић уз поруку “Мир Божји – Христос се роди”.

 

 

Данас се слави рођење Исуса Христа, Спаситеља који је дошао међу људе да им укаже на вредности вере у љубав, да их измири са Богом кога су се одрекли починивши први грех.

Према јеванђељу, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од истока према западу зауставила изнад пећине крај Витлејема.

У пећини у Витлејему Марија је у сламу повила новорођеног Спаситеља и поклонила му се као Богу.

“У исто време, над земљом израелском појави се велика сјајна звезда која беше необична стога што се није кретала од истока ка западу већ се кретала према југу, а не беше на висини као све звезде већ у висини птичјег лета”, пише у јеванђељу.

Звезду су четрдесет дана пратила тројица мудраца, Гашпар, Балтазар и Мелкиор. Стигавши у Јерусалим, у витлејемској пећини, над којом се зауставила звезда, поклонили су се детету “као цару над царевима и даривали га златом, а потом тамјаном као Бога и смирном као првосвештеника и учитеља”.

Цар Ирод је, у страху за свој престо, наредио да се у Витлејему побију сва мушка деца до две године, надајући се да ће међу њима бити и новорођени Исус. Према јеванђељу, убијено је 14.000 деце, али је света породица пребегла у Мисир у Египту, где је живела до Иродове смрти.

Патријарх Порфирије: Молимо се за мир свуда у свету
Патријарх српски Порфирије у Божићној посланици поручио је да су одрасли успели да створе друштво у којем је све више деце насилника, деце злочинаца.

“Срећом, ‘одрастао човек је способан да се врати детињству’; штавише, он ‘постаје одрастао онда када заволи детињство’ и ‘када чезне за детињством’, за његовом слободом, искреношћу и радошћу”, истакао је патријарх Порфирфије.

“У туробној стварности данашњице наш једини одговор, достојан наше православне хришћанске вере, јесте божићно славословље. Зато: ‘Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!'”, наглашава патријарх Порфирије.

Председник Србије Александар Вучић и државни званичници упутили су божићну честитку патријарху Порфирију, свештенству Српске православне цркве и свим верницима који Божић славе по јулијанском календару.

Божић се слави у кругу породице
Припреме за овај празник почеле су пре шест недеља, Божићним постом, прочишћењем духа и тела. Зато су незамисливе свађе и расправе на овај дан, па посвађани треба да се помире или миробоже.

Празник се проводи у кругу породице, не иде се у туђе куће. Долази једино положајник, особа срећне руке која ће породици донети срећу, здравље и напредак.

Од Божића до Богојављења мрсни су дани, па и среда и петак, али се уочи Богојављења, на Крстовдан, пости ма који дан био. Наш народ дане од Божића до Богојављења зове “некрштени дани”.

По народном обичајном календару, ваља данас од свакога посла нешто започети, да би до следећег Божића све ишло од руке. Не спава се, да се не би дремало целе године.

У вези са Божићем код Срба постоје бројни, али и различити обичаји. Међутим, поздрављање на овај празник је свугде исто:

Христос се роди! Ваистину се роди!

 

Подели на: