уторак, 07. фебруара 2023. | 11:49
Најновије вести

Мирослав Лајчак у Приштини, без изјава након састанка са Куртијем

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак стигао је у посету Приштини, чиме је почео мини-турнеју током које ће посетити и Београд, а потом и Подгорицу.

 

 

Мирослав Лајчак је први сусрет у Приштини имао са лидером Самоопредељења Аљбином Куртијем, али након састанка није било изјава за медије.

Лајчак ће се сутра састати са в. д. председника Вјосом Османи, након чега је предвиђено обраћање медијима. Такође, састаће се и са политичким лидерима и представницима Европске уније.

Током треће по реду посете на месту посредника, нема саговорника што се дијалога тиче.

Нова влада и скупштина нису формиране, а људи из одлазеће владе неће бити на челу нове. Вјоса Османи има мандат вршиоца дужности председника тако да ни она нема кредибилитет да преговара о будућности дијалога.

Стога се оцењује да је посета Лајчака више упознавање са ставовима оних за које се очекује да формирају будућу владу, те да им пренесе да је дијалог приоритет и да без обзира на то ко формира владу, то питање не може да се игнорише.

То се пре свега односи на Аљбина Куртија који је до сада највљивао да му дијалог није приоритет.

У Приштини још кажу да је посета Лајчака сигнал да наставак дијалога очекују одмах након формирања нове косовске владе.

Специјални представник Европске уније за дијалог посетом Приштини почео је мини-турнеју, током које ће у среду посетити и Београд, а потом и Подгорицу.

Лајчак је пре посете поручио да у Београд не долази са “ултиматумом” и да у Београду не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања.

Подели на: