Најновије вести

Мисија чувања српске културе и традиције

Видовданске свечаности у Грачаници – књижевно вече УНИД ”Панорама-Јединство”.

 

На видовданским свечаностима у Дому културе у Грачаници своје издаваштво настало између два Видовдана редовно представља најстарија новинско издавачка установа на Косову и Метохији Панорама –Јединство.
У то име директор Установе за новинско издавачку делатност ”Панорама-Јединство” Светозар Влаховић поздравио је све госте окупљене у грачаничком Дому културе и рекао је да ће народ који изгуби своје писмо и свој језик неминовно нестати.
-Својим издаваштвом доприносимо чувању српског језика и писма. Ово што ми радимо има велики значај, али и једну велику обавезу да наставимо да радимо у том правцу. Ми смо ту да на скроман начин радимо оно што су радили наши преци и што ће сутра радити наша деца, а то је чување и неговање лепе писане речи и кроз њу чување српске културе и традиције, рекао је Влаховић.
На књижевној вечери УНИД ”Панорама-Јединство” посебно је издвојено десетокњижје ”Народна књижевности Срба на Косову и Метохији”. Главна и одговорна уредница поменуте установе културе, Рада Комазец, нагласила је да су под овим насловом у протеклих годину дана објављене четири књиге, односно да је у последње три године објављено свих 10 књига.
Ништа мању пажњу када је у питању издавачка делатност ”Панорама-Јединство” заслужује Радосав Стојановић, песник, драмски писац и писац за децу. Његова књига ”Приче на крсту” саткана је од прича и прозних записа који говоре о судбинама људи, изазовима, искушењима и српској трагедији на Косову и Метохији.
О књизи родољубиве поезије ”Одведи их, Господе” Ранка Ђиновића, писца из Метохије, Рада Комазец је рекла да он као песник еруптивне снаге, који је у савремену српску поезију на Косову и Метохији у време деведесетих година прошлог века унео ватрене родољубиве строфе које се памте, а које су биле правовремено и верно сведочанство о конкретним, видљивим и опипљивим екстремним старадањима српског народа на простору покрајине, стамено бележи једну својеврсну стиховану оптужницу у наставцима против таквог злочина, зрелије применом симболизма и стилских фигура.
Песник Ранко Ђиновић поздравио је присутне својим стиховима и изразио захвалност овој издавачкој кући рекавши да је он песник ”Јединства”.

М.Ч.

Подели на: