Најновије вести

Мисија Халијард – 76. година од подвига српског народа; Вучић: Градићемо пријатељске односе са САД

На Галовића пољу у Прањанима данас се обележава 76. година од Мисије Халијард, а у оквиру церемоније свечаног обележавања, званично ће бити отворен и аеродром изграђен у част једне од највећих акција спашавања савезничких пилота у Другом светском рату.

 

Председник Александар Вучић рекао је приликом обраћања да су Срби, Американци, Енглези постали браћа по оружју током операције “Халијард”.

Ти односи су се, каже, променили током деведесетих, а за то се, додаје, може окривити “онај други”. Србија ће у будућности градити, наводи Вучић, односе пријатељства са САД.

Председник каже да је Србија у 20. веку вероватна имала највећи број ратова и, сразмерно броју становника, највећи број жртава.

Сматра да је дошло време када Србије више неће говорити лоше једни о другима јер је, како каже, важно да будемо јединствени и знамо шта су нам витални интереси.

Зато је, напомиње, битно чувати мир.

Додаје да ће Србија да расте и развија се “брже него икада”.

Годфри: Овај догађај дуго био под велом тајне и заборава

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри на почетку обраћања је изјавио саучешће породицама пилота погинулих у јучерашњем паду авиона миг-21 код Малог Зворника.

Указао је да је он први амбасадор САД који је дошао у Прањане и додао да премало људи зна за акцију спасавања.

Предуго је, каже, овај догађај био под велом тајне, а након тога и под велом заборава.

Меморијални комплекс, према његовим речима, достојано обележава храброст људи у Прањанима који су ставили живот на коцку у једној од највећих операција спасавања у историји.

Указао је да је недавно потписани споразум у Вашингтону показатељ “зреле, државничке мудрости и компромиса”, а спровођење споразума ће, додаје, бити још већи изазов.

Додик: Посебан мост пријатељства са САД

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да године сатирања нису успеле да баце у заборав оно што се догодило у Прањанима.

Истиче да је акција спасавања савезничких пилота одраз борбе српског народа за слободу и одраз пријатељства који српски народ носи у себи.

Додик подсећа да су мештани Прањана помагали савезничким пријатељима у тренутку окупације и за кратко време изградили аеродром.

“Поносан сам на ове људе што су тако реаговали и направили посебан мост пријатељства са САД”, наводи српски члан Председништва БиХ.

Положени венци у Меморијалном комплексу

Церемонија на Галовића пољу почела је интонирањем химне “Боже правде” и химна САД, након чега су присутни званичници положили венце у новоизграђеном Меморијалном комплексу.

Ове године, због епидемије коронавирусу, на Галовића пољу нема грађана.

Церемонији присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседница владе и министарка Зорана Михајловић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, оснивач Фондације Халијард Џон Капело, локални званичници.

Операција “Халијард” била је у историји највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца.

Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљених у сеоским деловима окупиране Србије.

Из Прањана је евакуисано више од 500 пилота.

Прича о храбрости и пријатељству мештана овог краја и америчких пилота још увек живи, а томе доприноси мисија фондација “Халијард” која је радила на едукацији и значају ове мисије како у САД, а тако у Србији.

Мештани су успели да ступе у контакт са неким од пилота које су чували и хранили неколико месеци пре него што су евакуисани. Неки од њих су посетили Прањане, а последњих година у Прањане долазе и њихови потомци.

За мање од два месеца некадашња ливада добила је нови изглед. Меморијални комплекс изграђен је у облику авиона, јер су на Галовића пољу слетели савезнички авони 1944. године.

Заједничким пројектом Владе Србије и “Халијард” фондације израђен је део меморијалног центра и полетно-слетна писта за мале авионе, а у плану је изградња музеја, конгресне сале и хелиодрома.

Џон Капело, председник “Халијард” фондације, каже да меморијални парк има велики значај за локалну заједницу.

“Локална заједница је добила препознавање радњи којих су они учинили током Другог светског рата и спасавали те америчке пилоте који су у буквалном смислу пали са неба. Други значајан део овог парка је аеродром који ће бити у пуној функцији и који ће помоћи развоју авио-саобраћаја у Србији”, додаје Капело.

Вучић: У Прањанима потврђујемо снагу пријатељства са савезницима

У Прањанима код Горњег Милановца данас потврђујемо снагу пријатељства са нашим америчким, британским и канадским савезницима из Другог светског рата, објавио је председник Србије Александар Вучић на свом инстаграм профилу ” будућностсрбијеав” .

Вучић је објавио и своју фотографију из летелице на путу за Прањане.

Подели на: