Најновије вести

Митровдан – градска и храмовна слава Косовске Митровице

Литургијом и резањем славског колача, јутрос је у у храму Светог Великомученика Димитрија у Косовској Митровици, обележена градска и храмовна слава.

 

Литургију су служили архимандрит Михајло – игуман Манастира Светих Архангела код Призрена, уз саслужење монаштва и свештенства епархије рашко – призренске и Црквеног хора “Бранислав Нушић” из Косовске Митровице..

Градска слава се и ове године обележава у складу са епидемиолошким мерама, тако да ће овог пута изостати градске литије.

У обраћању окупљеном народу архимандрит Михајло је подсетио на подвижнички живот и славну смрт Светог Димитрија Солунског и исказао радост због постојања велелепног храма на узвишењу изнад града, у коме се како је рекао “живи тешко”.

“Вама браћо и сестре који сте овде, који трпите неправду и безакоње, нека Војвода Солунски, а он је и Војвода Митровачки, буде пример, да се угледате на њега, да будете добри хришћани, да славите Бога, да имате поверења у Бога, више него у људе, јер сведоци смо да се овај свет налази у великом проблему и сведоци смо да су искушења многа”, поручио је архимандрит Михајло.

Он се дотакао и епидемије, рекавши да се и болест догодила са божјим допуштењем, како бисмо се мало преиспитали – где смо и шта радимо.

”Све што је Господ дао, није дао зато што нас не воли или зато што мрзи род човечански. Напротив. Господ све ово даје да се ми као људи опоменемо, да погледамо душе своје, да погледамо своје животе, да се покајемо за оне грехове које смо учинили и себи и ближњима”, рекао је архимандрит Михајло и подсетио да је много примера у којима је Свети Димитрије помагао онима који су му се молитвено обраћали.

“Живот нас хришћана данас, нарочито овде код вас у Косовској Митровици, није једноставан и није лак. Ви се налазите на месту где није једноставно бити Србин, славити Бога и бити православни хришћанин. Сведоци смо неправде и лицемерја и дволичности многих који се праве да су неки заштитници и миротворци, а често су супротно од тога. Нека Господ и њих уразуми, да дођу до познања истине и правде божје”, додао је архимандрит Михајло.

Протојереј сатврофор Милија Арсовић, старешина храма Светог Димитрија, рекао је честитајући славу грађанима, да је више разлога за радост. Поменуо је као велики благослов чињеницу да се од недавно, у овом храму налази део моштију Светог Нектарија Егинског.

“Мошти ће се изностити сваког четвртка, када ће се овде читати Акатист Светом Нектарију. Кивот за мошти храму је поклонила породица Симић, и он је пре пар дана стигао у храм” рекао је протојереј Арсовић и тим поводом Игору Симићу уручио Благодарницу са ликом Светог Димитрија.

Такође, протојереј Арсовић је подсетио на обнову духовне академије и захвалио свим породицама које су својим личним ангажовањем обогатиле храмовни простор новом певницом и са више раскошних икона.

У организацији обележавања градске славе учествује Привремени орган општине Косовска Митровица.

Литургији присуствовали градоначелник општине северна Митровица Милан Радојевић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, као и председник и потпредседник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

Подели на: