понедељак, 05. јуна 2023. | 19:21
Најновије вести

МКЦК инсистира да се решавање несталих убрза

Подршка МКЦК породицама несталих лица на КиМ

 

Пре 22 године МКЦК је подржао оснивање Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији и уложио напор у то да породице несталих остваре своје основно право, право да сазнају судбину својих несталих чланова породица. Међунардони комитет Црвеног крста и даље стоји уз породице и изражава забринутост због успореног процеса екшумација и идентификација посмртних остатака.
Према подацима Међународног комитета Црвеног крста из јануара 2022, још увек се трага за 9920 лица која се воде као нестала у ратовима деведесетих на простору бивше Југославије, а од тога 1620 у вези са сукобом на Косову.
Хуманитарно питање, без политизације
Свесни да је решавање судбине несталих сложен и дуготрајан процес, али уверени да се уз бољу регионалну сарадњу и размену информација тај процес може и мора унапредити, МКЦК инсистира да се решавање питања несталих убрза и да се третира као искључиво хуманитарно питање, без политизације, условљавања или примене принципа реципроцитета.
-У својим напорима да убрза процес, Међународни комитет Црвеног крста је, захваљујући свом јединственом статусу и мандату, обезбедио приступ архивама међународних организација и војних јединица присутних на терену у време сукоба у региону и ангажовао своје истраживаче и аналитичаре у сврху проналажења информација о судбини несталих лица или локација посмртних остатака оних који су животе изгубили, каже Ивана Костић, асистент у Служби тражења МКЦК.
У октобру 2018. године МКЦК је потписао Споразум са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове (ИРМЦТ) и распоредио своја 2 истраживача у Хаг. Архива ове институције је примарни извор информација о сукобима на територији бивше Југославије са више од 10 милиона доступних докумената. Појачавајуцћи досадашњу сарадњу, МКЦК има за циљ да у овим архивама потражи информације које могу допринети разјашњењу судбине и места на коме се налази свако нестало лице, тако што се име сваког од њих кога је евидентирао МКЦК као и називи места њиховог нестанка, уносе у систем претраге, истиче Костић.
У том смислу МКЦК-а као институција које се баве питањем несталих лица, још једном моли да сви који су некога изгубили провере да ли се имена њихових несталих чланова породица налазе на званичним списковима МКЦК, Црвеног крста Србије и Комисије за нестала лица владе Републике Србије, тј. Београдске делегације при Радној групи.
Преглед УНМИК-документације
-Од јула 2018. године, МКЦК је контактирао 43 земље НАТО-а и не-НАТО земље које су током и након конфликата распоредиле своје трупе у региону, као и 9 међународних организација међу којима су Хашки трибунал, НАТО штаб, ЕУ, УН, УНХЦР, Организација за Европску безбедност и сарадњу, ЗЕУ, Лекари без граница и Канцеларија високих представника, тражећи њихову подршку за преношење информација из њихових архива које би потенцијално могле да доведу до расветљавања судбине и информација где се налазе лица нестала у вези са сукобима у региону. Као резултат тога, за сада су САД, Француска, Немачка, Данска, Пољска, Канада, Норвешка, Финска, Италија, Холандија, ЕУ, НАТО штаб, ЗЕУ и УНХЦР доставили релевантну документацију МКЦК-у. Финално након посете шефа МКЦК истраживачког тима Њујорку крајем фебруара ове године, коначно је одобрен преглед УНМИК- документације која укључује документацију цивилне полиције, цивилних одељења као и документацију војне полиције, каже Ивана Костић.
У вези са косовским контекстом, МКЦК председава Радном групом за нестала лица, механизмом за дијалог између делегација Београда и Приштине. МКЦК такође председава Подгрупом за форензичка питања и Аналитичким тимом, чији чланови својом стручном експертизом учествују у прикупљању и анализи информација из међународних/националних архива са надлежним институцијама, што би требало да доведе до разрешења судбине несталих лица.
Ово већ деценијама дуго чекање на истину о судбини свог ближњег, за сваку породицу несталих лица значи живот у паклу неизвесности, између наде и очаја, живот у болу без могуц́ности да се најмилији ожале и да се крене даље.
С.Ђукић

Подели на: