Најновије вести

Млади напуштају село

Асфалтни пут који води кроз Бање једва проходан, препун ударних рупа, постаоноћна мора”. Село има обданиште и школу

 

 

Минуле, а нарочито послератне, године за Србе у селу Бање, које је уз Суво Грло једино село на територији општине Србица, у региону Дренице, у коме живи српско становништво, нису биле нимало лаке, препуне су невоља у окружењу које им нарочито након 1999. године није било пријатељски наклоњено.

Ипак, Срби су се овде задржали, али им се број из дана у дан смањује. Прошле недеље, након пола године од последње посете, обишли смо ово место с циљем да се упознамо како овде људи живе данас и шта их највише мучи у последње време? Дочекао нас је још гори призор, када је у питању прилаз селу, него пре шест месеци. Асфалтни пут који води кроз село Бање постао јеноћна мора”, који је иначе био у очајном стању, сада је заиста једва проходан, препун ударних рупа, још више руиниран и урушен од зимских падавина.

ДОК ИМА ДЕЦЕ ИМА И БУДУЋНОСТИ

На улазу у Бање у коме данас живи око 130 Срба, најпре смо свратили у обдаништеМаја” у коме ради предшколска група у којој је петоро деце и мешовита група са 11 деце узраста од три до пет година. Васпитачице Милица Томашевић и Биљана Вуковић нам рекоше да у обданишту нема већих проблема. Ради се нормално. Дечица су вредна и добра. Мањи број деце долази и из суседног села Суво Грло

Напишите обавезно да је тренутно велики проблем овај наш пут који води до села и кроз село. Ко што и сами видите у грозном је стању. И пешице је тешко ићи путем, а камоли колимапожалила нам се васпитачица Биљана. Исти проблем тишти, како смо чули и друге мештане села Бање. Многима је како рекоше пут постао праваноћна мора”, али такође и одлазак младих из овог места.   

И прилаз школиМилун Јакшићје веома лош. Улица до школе је такође руинирана и вапи за реконструкцијом. Још увек, иако је било неких обећања, школа у овом месту у којој наставу похађа 23 ученика, укључујући и истурено одељење у Сувом Грлу, није решен проблем проширења школског дворишта, које је скучено на тек неколико метара квадратних. Током посете селу Бање обишли смо и младића Милана Ковачевића, који се пре око три године срео у Лапљем Селу са, током тадашње посете председника Републике Србије, Александром Вучићем, када је тражио од њега помоћ око куповине стоке. Милан је у то време носио шајкачу и по томе је многима био занимљив, јер долази из села које се налази у срцу Дренице, а многи још памте и коментар председника РепубликеНакриви Милане шајкачу, добићеш оно што си тражио”. Обећање председника је убрзо и испуњено. Милан је добио овце, а потом и краве, трактор, направљена му је штала

Овце смо продали, јер смо се одлучили да чувамо само краве. Имамо их седам тренутно. Хвала нашем председнику на помоћи. Млеко продајемо од 30 до 40 центи по једном литру. Купују га Албанци из Рудникарекла нам је Миланова мајка Љубинка. Милан је, како нам рече, у међувремену нажалост скинуо шајкачу, јер се ипак не осећа довољно безбедно да у окружењу у коме живи носи ову капу. Недавно је нападнут од стране једног Албанца, који му је секао шуму и том приликом добио повреде у пределу главе.

МИЛАНА НАПАЛЕ ШУМОКРАДИЦЕ

Тај Албанац из Рудника ми је исекао шуму. Кад сам му се успротивио он ме је напао физички. Пријавио сам полицији и они су му запретили. Не знам да ли су случај дали на судрекао нам је Милан коме су, како каже, непозната лица недавно запалила и једну колибу на његовом имању у којој је боравио док је чувао краве. – Сад немам где да боравим кад истерам краве на испашу, сад кад прође зима. Запаљена ми је та колиба. Ко је и зашто то урадио, нећу да грешим душуне знамрекао нам је Милан. Ових дана овај младић, брине бригу како ће обезбедити ђубриво за прехрањивање жита, јер је цена нагло скочила. – Мораћу негде да позајмим новац ако могу, јер ако не бацим ђубриво неће ништа да родирекао нам је Милан. Уз овај проблем има још један велики, а то је да мора да плати 400 евра на име одштете компанији за дистрибуцију електричене енергије КЕДС.

Кад сам правио шталу, случајно је једна грана од дрвета ораха који је био у близини, док ми је  секао један Албанац пала на оближњу бандеру, која је иначе била дотрајала и стара. Убрзо након тога та бандера је пала и они су ме тужили да сам им направио штету и морам да платим 400 евра. Не знам како ћу и шта ћу да радим, одакле да нађем новац, само се питамрекао нам је Милан. Његова мајка Љубинка је болесна и како каже сва примања која има, на име социјале, даје за лекове. Милан нам рече да ипак од земљорадње и сточарства не може да оствари неке приходе за живот. Волео би каже да може да се запосли негде, да има плату. Он жели да остане у свом селу, али многи његови вршњаци и млади људи су отишли одавде у последње времепрвенствено због посла. Милан и његова мајка на вратима у својој соби држе велику слику председнка Вучића и како кажу много им је жао што је пре око три године, био спречен да их посети када је планирао посету селу Бање.

Ја сам плакала, када су ставили барикаде и када нису хтели да му дозволе да уђе у село. А спремили смо се да га дочекамо, онако домаћински, да му се захвалимо што нам је помогао, али нису га пустили. Много ми је било тешко кад се то десилокаже ЉубинкаБила би најсрећнија, каже, да се Милан ожени и да дочека унуке од њега и да председник Вучић дође у Бање и да их посети.

Даће Бог да дође и да то буде лепим новим путем. Надамо се да ће пут да нам поправекаже Љубинка. У селу Бање сазанали смо да су чули да је прошле године било неких планова да се пут који води у село направи, али да не знају зашто се од тога одустало. Како кажу, нек га прави ко год хоће, само нека га направе. С.И. – С.К. 

Подели на: