Најновије вести

Могеринијева у Хелсинки позвала и Приштину

Одлазећа шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини позвала је и представнике Приштине у Хелсинки, на предстојећи састанак министара спољних послова земаља Европске уније и кандидата за чланство.

 

Вечерње новости пишу да Могеринијева жели да свом наследнику, Шпанцу Жозепу Борелу, наметне да листа учесника будућих састанака овог формата укључује и приштинске политичаре.

Могеринијева је у среду изненада одлучила да позивницу пошаље и представницима Приштине, односно шефу дипломатије такозваног Косова Беџету Пацолију, упркос противљењу званичног Мадрида и чињеници да ниједна земаља није то захтевала, тврде извори Вечерњих новости.

Овакви састанци одржавају се на сваких шест месеци. Организује их председавајући ЕУ, али формално шеф дипломатије упућује позиве.

Одржавају се у формату у којем је испред учесника наведено само име и презиме, без државних обележја, али је став Београда да званичницима Приштине никако није ту место.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да ће се са председником Александром Вучићем консултовати да ли ће Србија учествовати на наредном састанку у Финској.

Подели на: