недеља, 05. фебруара 2023. | 12:26
Најновије вести

Мусљиу: Треба очекивати нова хапшења по оптужницама Специјалног суда

Бетим Мусљиу из косовског Института за правду рекао је да очекује нова хапшења у наредним данима по оптужницама Специјалног суда са седиштем у Хагу.

 

После јучерашњег хапшења и експресног одвођења у притвор у Хаг једног од оснивача ОВК Саљиха Мустафе, Мусљиу очекује следећих дана нове позиве и хапшења.

По његовим речима, многе ствари повезане са функционисањем Специјалног суда “су чудне“.

“Очекивања су била велика, с обзиром на галаму око доношења закона. Ово дуго време нарушило је кредибилитет. Могло би бити оправдано да постоје сада ефикасни процеси који би се одвијали”, рекао је Мусљиу, преноси Коха.

Мусљиу каже да је разочарање радом суда повезано и са недавним развојем догађаја око појављивања досијеа у јавности.

“Имамо низ датотека за које се каже да су повезане са Специјалним судом и да су можда из њега процуриле, што у ствари представља велики ризик“, рекао је Мусљиу.

Говорио је и о хапшењу Саљиха Мустафе, рекавши да начин на који је ухапшен није разјашњен.

“Заправо, постоје многе дилеме како је изведена операција хапшења првооптуженог. Неки сведоци које сам видео у медијима рекли су да су људи Еулекса били прерушени. Али нисмо видели званичне детаље, јер знамо да мисија Еулекс нема извршне операције у овом облику. Сва евентуална хапшења на Косову могу извршити институције за спровођење закона, а то је Косовска полиција. Ако су отишли ​​и обавестили га о његовом позиву и спровели до Специјализованог тужилаштва, то је у реду јер то није хапшење“, рекао је Мусљиу.

У саопштењу за јавност, по њему, није разјашњено да ли је Мустафу ухапсио Еулекс или косовска полиција. Мусљиу каже да ће се за Мустафу тражити притворско задржавање ако се сумња да је особа која може да побегне.

“Верујем да је ово стандардни поступак и да ће га тужилаштво захтевати“, рекао је Мусљиу.

Подели на: