Најновије вести

На 25. Сабору културног стваралашва Србије обележавање и 45 година постојања

У организацији Културног центра “Драгица Жарковић” 25. Сабор културног стваралаштва Србије биће одржан у Косовској Митровици од 16. до 24. јуна.

 

Почетак Сабора званично је заказан за понедељак (17. јун) отварањем ликовне и вајарске колоније „Младен Поповић“ у Сали ОШ „Свети Сава“ у 12 часова.

Учествоваће ликовни уметници из Вршца, Ниша, Косовске Митровице, Звечана, Београда, Подгорице и других градова.

У оквиру Сабора у трајању од тих седам дана, биће одржани и песнички сусрети „Александар Аца Деспотовић“ на којем ће наступити и завичајни песници као и „Сабор фолклора“ који је регионалног карактера, на којем ће поред разних Културно-уметничких друштва наступити и Ансамбл народних песама и игара „ВЕНАЦ“ Приштина – Грачаница, који је специјални гост.

Директор Културног центра „Драгица Жарковић“ Миодраг Радомировић је том приликом истакао да ове године обележавају и јубиларну 45. годину трајања.

“Ове године обележавамо 45. година Сабора који је први пут организован давне 1974. године. Настала је пауза због ратних збивања на простору Косова и Метохије и ми смо после 16 година паузе организовали наставак. Оно што је најважније је да смо задржали ликовну колонију „Младен Поповић“ и песничке сусрете „Александар Аца Деспотовић“. Имаћемо ликовну колонију на шеталишту у коју ћемо да укључимо и најмлађе. Планирано је да у програм укључимо и младе песнике и рецитаторе” рекао је Радомировић на конференцији за медије.

Најављено је и приказивање документарног филма, који ће приказати 45 година рада Сабора.

“Оно што смо припремили, што је и печат Сабора јесте монографија 45 година Сабора културног стваралаштва. На основу ње смо направили и један документарни филм који ће бити приказан и који технички показује све оно што смо радили ових 45 година” додао је Радомировић.

На овогодишњој ликовној колонији, најављена су и два нова сликара из Београда и Зрењанина.

“Ове године смо позвали и КУД „Абрашевић“ из Крагујевца који је учествовао на првом Сабору културног стваралаштва, чији је члан тог ансамбла тада био Бора Дугић. Што се тиче ликовне колоније, имамо два нова сликара, Светислав Лудошки из Зрењанина и Радојка Самарџија из Београда” истакао је Радомировић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је казао да је Сабор прави показатељ да је српски народ опредељен за праве и културне вредности.

“Оно што је битно за сам град је да Косовска Митровица пуног духа и ведрине дочекује и радује се обележавању 45 година постојања овог Сабора културног стваралаштва што је јасан показатељ да је држава Србија и српски народ увек опредељен за праве вредности, очувању свог идентитета, културе, традиције и обичаја” рекао је Спирић.

Он додаје да је и Косовска Митровица увек опредељена за праве вредности које доприносе очувању културног идентитета.

“Косовска Митровица окренута је правим вредностима које у многоме треба да допринесу као што је очување идентитета и љубав према својој земљи а та љубав је видљива сваког јуна на улицама Косовске Митровице не само кроз наше најлепше боје већ и најлепше игре. Та мултикултуралноснт је овде више него икада приметна јер долазе друштва из региона и других земаља где поред наше традиције негујемо и друге које имају вредности ширења љубави, слободе и свега онога што осликава једно здраво друштво” казао је Спирић.

Спирић је навео да Привремени орган, Канцеларија за КиМ као и сам председник Александар Вучић стоје иза свакодневног живота људи на простору КиМ.

“Овај Сабор има вишеструко значење а то је пре свега да окупи, сабере и подсети младост да је наш пут са државом Србијом нераскидив. Привремени орган општине Косовска Митровица, Канцеларија за Косово и Метохију као и сам председник Александар Вучић стоје иза свакодневног живота овдашњих људи и труди се да се побољша кроз ствари које су инфраструктурне и уопште ствари за бољи положај српског народа.

Културни центар „Драгица Жарковић“ и Привремени орган општине Косовска Митровица, у оквиру овогодишњег фестивала, уручићче специјалну награду првом директору Културног центра и оснивачу Сабора Јаблану Ђукановићу

Привремени орган општине Косовска Митровица издвојио је 2.5 милиона динара за одржавање Сабора а предвиђено је да ће учествовати око 300 уметника.

Подели на: