петак, 02. јуна 2023. | 16:20
Најновије вести

Награда Драгану Хамовићу за дело „Род ораха“

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ГРИГОРИЈЕ БОЖОВИЋ“ ЗА 2022. ГОДИНУ

 

 

Жири за доделу књижевне награде „Григорије Божовић“ за 2022. годину који је радио у саставу: Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија), на завршном средином маја ове године, донео је одлуку да награда за дело остварено у духу прозе Григорија Божовића, коју додељује Дом културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припадне Драгану Хамовићу за успело стваралачко повезивање личне и националне судбине у књизи ,,Род ораха“, Српска књижевна задруга, Београд, 2022.
-Захватајући период одрастања и младости, Драган Хамовић је у аутофикцијској књизи „Род ораха“ настојао да прикаже како су се, на подлози породичног и нациналног наслеђа, у јунаку паралелно формирали трепетна осећајност, духовна вертикала и стваралачка склоност.
Уграђујући у своју сложено засновану, мозаично грађену, чврсто компоновану и добро вођену причу појединости и садржаје који репрезентативно сведоче о једном судбински важном времену, приповедач је вишезначно и уверљиво повезао говор страдалне историје и затамњени хоризонт савремености. Успешно је изградио причу која егзистенцијалном и широм књижевном и културном утемељеношћу, документарношћу, сликовитошћу, поетичношћу, сетном мисаоношћу и лаким хумором, призива сродна остварења Бранка Ћопића, Данила Киша и Милована Данојлића, док се тематизовањем национално-историјске судбине примиче књижевном свету Григорија Божовића, каже се у образложењу.
Сачињена од различитих појединости, ова Хамовићева вишеслојна књига у поредак сугестивне и модерно грађене спрегнуте приче отворених значења и разгранатих асоцијација и реминисценција, сажима искуство читања, мишљења и живљења, стоји у образложењу. Остварује јединство дубинског спознања и увида у тајне, лепоте, вредности и светлости трајања и стварања. Због тога је издвојена и знаменована наградом која носи име најзначајнијег српског писца са Косова и Метохије.
Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, Драгану Хамовићу биће уручена на свечаности у Дому културе ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку у среду, 7. јуна 2023.
С.Ђ.

Подели на: