петак, 17. фебруара 2023. | 04:31
Најновије вести

Награда „Григорије Божовић“ Горану Петровићу

У Дому културе Стари Колашин у Зубином Потоку

Под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију и Општине Зубин Поток, Дом културе “Стари Колашин” је по седми пут доделио Књижевну награду “Григорије Божовић” за најбољу приповетку, путопис или књигу писану у духу приповедне прозе писца Гиргорија Божовића, објављену на српском језику у претходној години у књижевној периодици или приповедачкој збирци. Овогодишњи лауреат је истакнути књижевник академик Горан Петровић којем је награда припала за изабарна дела у издању „Лагудне“.
Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, Горану Петровићу је уручена на свечаности у Дому културе “Стари Колашин” у Зубином Потоку, 25. јуна ове године. Награду је уручила члан Општинског већа Мирјана Вучетић.
Горан Петровић се потврдио као писац изразитог дара и стваралачког умећа. Његове књиге приповедака и романа показале су ретку поетичку доследност и висок артизам, као и особен и препознатљив књижевни свет. У њиховом широком садржинском пољу питања духовности, уметности и књижевности јављају се напоредо са темама захваћеним из историје и свакодневља. Обликоване у широком интонативном распону: од реалистичке објективације до фантастичног представљања, његове приче и романи активирају ванредно језичко обиље. И то их, уз симболичко-значењску сложеност и дубину, поетску и стилску утанчаност, нарочито издваја и препоручује као врхунски стваралачки израз промишљања „рашчовечене повести“ и нашег драматичног доба.
Духу прозе Григорија Божовића Петровићево стваралаштво приближава традицијска укорењеност, језичка саображеност, морална осетљивост и нарочито промишљен, креативни и ангажовани однос историје и приче. У њима се овај писац исказује кроз високу меру разумевања и уживљавања у којима се развиди како: „Огромна површ историје ни изблиза не казује онолико – колико скрива њена мрачна утроба.“
-Загледан у дубину времена Горан Петровић је у свом ремек-делу, роману Опсада цркве Св. Спаса, српској књижевности подарио стваралачку визију високих маштенских досега, знатне симболичке и сазнајне основе и велике уметничке снаге и вредности. Колико и вишеслојну причу о националној историји и судбини које се не разрешују ни у савремености него се, ненаметљиво и мудро, уверљиво приводе нашем погледу и разумевању.
Због тога му се, као једном од најистакнутијих стваралаца нашег доба, са најбољим разлозима и потпуном увереношћу, опредељује књижевна награда која носи име Григорија Божовића – значајног и важног писца српске књижевности и културе, истакао је председник жирија Милета Аћимовић Ивков.
Проф. др Драгиша Бојовић је у пригодној беседи указао на значај Григорија Божовића као књижевног и националног радника.
 С.Ђ.

Подели на: