Најновије вести

Награда „Григорије Божовић“ Жарку Миленковићу

Годишње књижевне награде „Григорије Божовић“ традиционално су и ове године уручене у манастиру Девине воде у недељу 25. јула на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

 

За најбољу књигу награђен је Жарко Миленковић, а остали добитници су Мошо Одаловић, Ђорђе Јевтић и ПКЦ „Акваријус“ у чије име је награду примио Александар Дунђерин, уредник програма у ПКЦ “Акваријус”. Свечаности уручивања награда, присуствовао је и владика рашко-призренски и косовскометохијски Теодосије. По први пут, ове године, уручене су и специјалне захвалнице “Благодарје” за допринос раду Књижевног друштва КиМ. Ова признања уручена су Жарку Ристићу из Звечана (Грабовац), Милану Николићу из Лешка и Драгомиру Секулићу из Лешка.
Овогодишњи добитник награде за најбољу књигу, коју додељује Књижевно друштво Косова и Метохије, је Жарко Миленковић из Преоца (Приштина), аутор збирке песама „Крхотине лета“ (2019). Награда за животно дело (свеукупно стваралаштво) припала је Моши Одаловићу, док је Ђорђе Јевтић из Грачанице проглашен за најбољег књижевног критичара. -“Свака награда за поезију јесте награда за подвиг, за подвижништво, јер је сваки истински песник монах, који у суровом свету чини велики и важан подвиг. Писати поезију, нарочито данас, значи бити на другој страни историје, идеологије, мржње, зла, јер је поезија најслободнији вид уметничког изражавања где се сваки излет у идеолошко скупо плаћа”, рекао је Жарко Миленковић којем је ово прва књижевна награда.
Ове године Велику грамату Књижевног друштва Косова и Метохије добио је Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице за допринос укупној култури и српској књижевности на Косову и Метохији. У „Акваријусу“ је после доделе награда одржан и пригодан књижевни програм.
С.Ђ.

 

 

Подели на: