Најновије вести

Награда Миловану Витезовићу

Песнички сусрети ”Лазар Вучковић”, 52. по реду

 

У славу лепе писане речи Песнички сусрети ”Лазар Вучковић” окупили су и ове године позната песничка имена из свих крајева Србије. Отворени су у царском граду Призрену, односно Богословији ”Свети Кирило и Методије”.
-Сведоци смо у овој години јубилеја, вашег 75 рођендана, и за Српску православну цркву и за наш народ посебно значајног јубилеја – 800 година аутекафалности. Кроз све ове векове СПЦ је била плодна утроба која је родила нашу нацију, језик, културу и задовољство је што на овом месту, у граду Призрену, уз те дивне дане јубилеја можемо да обележимо још један песнички сусрет у славу нашег суграђанина Лазара Вучковића, рекао је отац Исидор, заменик ректора Призренске богословије благословивши дводневну песничку манифестацију и пожелевши песницима да у Душановом граду на Бистици добију инспирацију за нека нова дела.
Песнички сусрети ”Лазар Вучковић” одржавају се по 52. пут. Организује их најстарија новинско издавачка кућа на Косову и Метохији – Установа за новинско-издавачку делатност ”Панорама-Јединство”.
Обраћајући се окупљенима директор поменуте установе рекао је да окупљање песника има за циљ и да подсети на значај ћириличног писма и значај чувања српске речи.
-У ”Јединству” више од пола века кроз издавачку делатност и 75 година кроз новинску делатност негујемо српску писану реч на ћирилици, српску мисао и српски језик на овим косовскометохијским просторима. Некада је то било мање значајно али сада се види, и тек ће се видети у будућности, од коликог је значаја када једна српска установа ради оно што би требало да раде све српске установе ма где се оне налазиле, рекао је Влаховић.
Док год се на Косову и Метохији чује и говори, док год се пише српска реч, неће бити изгубљена српска прошлост а ни српска будућност, поручено је из Призрена. У славу реченог, сусрете је отворио један од њихових оснивача песник Радослав Златановић, пријатељ трагично преминулог песника из Горњег Села код Призрена, Лазара Вучковића.
– Његово дело живи и велика захвалност ”Панорами- Јединству” што помажу да се оно не заборави. Он је инспирација свим српским песницима, и онима који још увек живе на Косову и Метохију и нама протеранима у остале крајеве Србије, рекао је Златановић посебно нагласивши да, по његовом мишљењу, Лазар Вучковић ни данас није превазиђен у језичком новом руху. Песничке сусрете Златановић је отворио рецитујући песму посвећену свом великом пријатељу – ”Устани Лазаре”.
По традицији, на овој песничкој манифстацији додељује се награда ”Лазар Вучковић”, за најбољу поезију објављену у часопису ”Стремљења” током једне календарске године, односно између два песничка сусрета. Ове године, једногласном одлуком жирија, богатим поетским прилозима издвојила се поезија духовног и родољубивог карактера књижевника Милована Витезовића.
Образложење жирија прочитала је главна и одговорна уредница листа ”Јединство” Рада Комазец, председник жирија.
-Ова поезија врви од лирско епске распеваности, у чијој сржи доминирају мит и историја али и темељи наше материјалне и духовне културе. На тој његовој оштрој линији родољубиве поезије, духовне вредности су непролазне. Као истраживач српског историјског и националног бића у поезији примењује различите стилове и поетске елементе, а песмама даје снажнији ритам као неку врсту заклетве отаџбини на бесконачну љубав и верност. Поред поезије, у часопису ”Стремљења” објављен је и есеј ”Косово” који је пун незаборавних речи које су уграђене у национално памћење српског народа а то су верност, правда, епске врлине а поврх свега – Косовски завет. За Витезовића је Косово непресушна духовна ризница о којој пише надахнуто и са пуно љубави, поноса, а истовремено каже да није песник онај који није писао о Косову и Метохији, каже се између осталог у образложењу жирија.
Своје стохове окупљенима у Призренској богословији казивали су бројни песници из свих крајева Србије, а све је својим појањем употпунила Јефимија Ђиновић.
Песнички караван се из Призрена ”преселио” у Ораховац, где су песници за децу из овог подељеног града припредили незаборавно поподне.
Другог дана песници походе Грачаницу и Косовску Митровицу.

М.Ч.

Подели на: