Најновије вести

Награде писцима у земљи и региону

Сарадња Института за дечју књижевност у Београду и фестивала из Сарајева и Тузле

 

Уручен почасни докторат Фахрудину Кучуку, књижевнику из Сарајева, као истакнутој личности из иностранства за изузетан допринос у областима хуманистичког, истраживачког и уметничког стваралаштва за децу и одрасле
У просторијама Вукове задужбине у Београду одржан је својеврстан књижевни матине на коме су учествовали писци из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске и дијаспоре (Швајцарска). У име Института за дечју књижевност, присутне је поздравио пофесор др Милутин Ђуричковић који је указао на успешну културну сарадњу писаца из земље и региона. Наиме, Институт за дечју књижевност је већ потписао Повељу о сарадњи са Фестивалом дјечије умјетности из Сарајева и Фестивалом „Везени мост“ из Тузле и први резултати су остварени кроз међусобне посете, објављивање књига и учешће на научним скуповима.
Издавачка кућа „Алма“, којом руководи др Ђорђе Оташевић, у оквиру своје едиције „Европска књижевност“ објавила је, такође, неколико песничких књига савремених мађарских аутора у преводу Јоланке Ковач из Зрењанина. Ради се о збиркама Атиле Балажа, Шандора Халмошија, Данијела Левентеа Пала, Ласла Лиртија, Иштвана Турција и Петра Демењија.
Овом приликом уручен је почасни докторат Фахрудину Кучуку, књижевнику из Сарајева, као истакнутој културној личности из иностранства за изузетан допринос у областима хуманистичког, истраживачког и уметничког стваралаштва не само за децу и одрасле. Потпредседник Књижевног друштва „Сунчани брег“ из Београда Радислав Јовић уручио је традиционалну награду „Лукијан Мушицки“ за најбоље књиге поезије и прозе за децу и одрасле, за културну сарадњу и развој сценске уметности код деце и младих. Ово вредно признање припало је ствараоцима и културним посленицима из Босне и Херцеговине: Фахрудину Кучуку, Ибрахиму Хаџибајрићу, Армину Омеровићу, као и мађарским писцима из Будимпеште: Данијелу Левентеу Палу и Ласлу Киртију.
Поетеса и преводилац Валентина Новковић казивала је одабране стихове присутних песника из иностранства, који су уручили међународну награду „Арт Данубиус“ Фахрудину Кучуку из Сарајева и Оливери Ољи Јелкић из Београда.
С.Ђ.

Подели на: