Најновије вести

Најаве из Приштине да неће дозволити реконструкцију пута нецивилизацијске поруке и наставак политике баријера

После бацања дрвља и камења на пројекат ауто-пута Ниш-Приштина, који је договорен Вашингтонским споразумом, уз образложење да велики “ауто-путеви уништавају села и претварају Косово у транзитну земљу”, премијеру привремених покрајинских институција Аљбину Куртију сада је засметала и најава да ће се из буџета Србије реконструисати магистрални пут Јариње – Косовска Митровица, пишу Новости.

 

 

На речи председника Александра Вучића да ће најкасније за месец дана започети проширење ове магистрале, нова влада у Приштини саопштила је да су такве најаве “безобзирне” и да је за њих неприхватљиво да Србија изводи радове на тој деоници, као и да је поменути потез “регионални пут у Републици Косово и да је одговорност Владе Косова да се побрине за то”. Додали су и да су они “већ у процесу процене тренутне ситуације и потенцијалне потребе за улагањем у тај пут”.

Председник Вучић је, подсетимо, изјавио да је налог за радове на деоници Јариње-Митровица већ издат, да су обезбеђена финансијска средства и да би та траса требало да буде “огледало, а не да нас буде срамота због рупа које тамо имамо”.

“То је велика и важна деоница која треба да споји Северну Митровицу, али, рекао бих, и највећи део косовскометохијских Срба, свих Срба, па макар да то на такав начин кажем – из Прилужја, Племетине, Бабиног Моста преко Вучитрна, Обилића до Приштине, али, Бога ми, и за добар део Грачанице и околине Грачанице”, навео је председник у среду.

С обзиром на бројне пројекте који се на Космету финансирају из буџета Србије, преко привремених органа општина, нејасно је зашто је Куртију баш засметао овај. Најаве из Приштине да неће дозволити реконструкцију пута, како за “Новости” каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, нецивилизацијске су поруке и наставак политике баријера и несарадње којима сведочимо месецима.

“Путеви су ту да спајају људе, а не да их раздвајају. Због тога ми је апсурдно да неко жели да се политички одмерава и надгорњава преко путева и асфалта са званичним Београдом. Наш једини циљ је да грађанима на КиМ омогућимо боље услове живота, о чему сведочи и наша опредељеност да градимо “ауто-пут мира” од Ниша до Мердара”, каже Петковић.

Министар грађевинарства Томислав Момировић каже за “Новости” да је циљ Владе Србије побољшање квалитета живота свих наших грађана на простору Косова и Метохије.

“Држава Србија ће увек наћи начин да финансира обнову путева, школа и болница на северу Космета и свуда где живи наш народ. То Курти не може да забрани. То нам нико, никада више неће моћи да забрани. Те путеве неће користити само Срби, већ и Албанци. Србија, на челу са председником Вучићем, води политику помирења. Циљ нам је увезивање региона и искоришћавање свих ресурса и могућности “мини шенгена”, а за то нам је приоритетно потребна добра путна инфраструктура. Курти нек објасни после у Бриселу зашто то исто не жели”, рекао је Момировић.

Одбијање владе у Приштини да Србија гради пут Јариње – Митровица, према оцени Дејана Милетића, из Центра за проучавање глобализације представља вишеструко деструктивно понашање албанског руководства на КиМ, које не швата интересе грађана.

“Они гуше помоћ која је предвиђена и спремна да дође из Србије. Користе институционални вакуум да онемогућавају развој простора на ком живе Срби. То је трагична ситуација која очигледно не наилази на праву акцију међународне заједнице, будући да се они понашају менторски у односу на Албанце са простора КиМ”, рекао је Милетић за портал “Косово онлајн”.

Он сматра да је потребно пробати да се утиче на свест људи у Приштини, будући да они слушају пре свега стране менторе и да су у стању да интересе људи са КиМ увек подреде својим политичким циљевима, па и да угрозе један тако важан инфраструктурни пројекат.

Подели на: