Најновије вести

Најбољи филм ”Село моје- Угљаре”

Завршен осми по реду Фестивал документарног филма – ”Графест”.

 

Доделом награда у Грачаници је завршен осми по реду Фестивал документарног филма и телевизијских форми ”Графест”.
Одлуком жирија, за слојевите и критички приказане сложене околности које прете драматичним променама етничке структуре Угљара, најбоље документарно остварење овогодишњег фестивала је филм ”Село моје -Угљаре”, које потписују Катарина Маринковић и Сања Ђокић из ”New Press” продукције.
-Први пут учествујемо на фестивалу документарног филма, тако да је ова награда посебно значајна за нас. Проблем о коме говоримо у нашој репортажи је заправо много већи. Циљ је био да укажемо на проблем и да покушамо да пробудимо савест оних који су одговорни за опстанак Срба у овом делу Косова, рекла је Катарина Маринковић.
Друга награда додељена је за филм ”Призренска рапсодија” аутора Жарка Јоксимовића у продукцији РТК“, док је треће место освојио Иван Вучковић из Лапосавића за филм ”Прича о нестајању”. Осим поменутих, Дом културе у Грачаници доделио је захвалницу Михаилу Цанићу из Београда који годинама подржава фестивал у Грачаници.
Жири овогодишњег фестивала радио је у саставу: документаристи Зоран и Светлана Поповић, публициста Ђорђе Јевтић, новинарка Ивана Вановац и селекторка такмичарског дела програма Невена Матовић.
Према речима Иване Вановац , фестивал документарног филма у Грачаници је и ове године показао тежину живота на Косову и Метохији и богатство тема, појединачно и колективно. Радови су, каже она, обухватили теме из духовне и националне сфере преко етнографских до тешких прича о сиромаштву, а посебно о тихом нестајању са ових простора.
Додели награда предходио је филм ”А сад се спушта вече” аутора Маје Новаковић.
Све документарне филмове који су приказани на ”Графесту”, поред публике у Грачаници, могла је да погледа и публика у Косовској Митровици и Шилову.
Међународни фестивал документарног филма ”Графест” организовао је Дом културе Грачаница, а помогли су Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија за КиМ, Скупштина града Приштине и Општина Грачаница.

М.Ч.

Подели на: