петак, 18. јуна 2021. | 01:25

Најоштрије осуђујем нови напад над имовином Срба у Бабином Мосту

„Нису расветљени многобројни напади из прошлости над Србима и њиховом имовином у Бабином Мосту, и зато смо ту где јесмо“, поручује министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

 

Мештани Бабиног Моста се нерадо присећају многобројних злодела из прошлости као што су киднаповања Срба, паљења њихових кућа, рафалних паљби на село, више узастопних пљачки православне Цркве и парохијског дома, крађе аутомобила, стоке и зато са разлогом становници овог села тврде да су потпуно незаштићени и несигурни, јер починиоци свих ових злодела су и данас на слободи.
На мети вандалског похода лопова под окриљем ноћи се недавно нашла имовина неколико српских породица у Бабином Мосту. Славко Петровић, повратник из Крушевца, који са оскудним приходима издржава своју петочлану породицу и живи од пољопривреде, је и овога пута остао без пољопривредне механизације. Слично искуство је ова породица имала и пре неколико година, када, по речима Петровића, надлежни органи нису пронашли починиоце.
„У тренуцима када сви улажемо напоре да се изборимо са присутном пандемијом која односи животе људи, појединци и њихова похлепа су незаустављиви, а повратничке породице и даље на мети лопова. Најоштрије осуђујем напад над имовином повратничке породице Петровић из Бабиног Моста и јавно изјављујем да је крајње време да надлежне институције пронађу и осуде починиоце овог кривичног дела, а да јавности морају бити саопштена имена и презимена починиоца“, изјавио је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић поводом најновијег инцидента.
„Министарство за заједнице и повратак је породици Славка Петровића изградило кућу у жељи да ова породица нађе свој мир и породично благостање у овом косовском селу али нажалост мештани и даље скупо плаћају свој мир“, истиче Јевтић.
Како нам многи мештани говоре, ово није први случај крађе, село у коме већина становника живи од пољопривреде готово да нема ни механизације ни стоке, која је најчешће на мети фантомских лопова.
Министарство за заједнице и повратак је из свог буџета и у сарадњи са међународним партнерима до сада у Бабином Мосту изградило 58 кућа, 17 породица је добило помоћ у грађевинском материјалу, опремљена је локална стоматолошка ординација и пружена помоћ у решавању проблема са пијаћом водом.
Јевтић је поновио много пута раније изречени став да кривична дела над невећниским заједницама на Косову имају посебну тежину и да зато представљају додатну обавезу за надлежне органе власти.

Подели на: