уторак, 21. фебруара 2023. | 12:13
Најновије вести

Највише новца за плате

Друга јавна расправа о нацрту буџета општине Лепосавић за 2021. годину

Наташа Настић, директор Одељења за политику и финансије образложила је присутним директорима Директората, одборницима, представницима медјународних организација и присутним градјанаима нацрт буџета општине Лепосавић за наредну годину, истакавши да је у свим ставкама буџета мање новца у односу на ову годину. Чули су се конкретни предлози , шта је најпотребније да буде урадјено на овом подручју за идућу годину, а предлози су стизали и путем електронске поште.
Лепосавић, 22. Септембра- Другу јавну расправу, која је одржана у Сали Дома културе ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу отворио је председавајући Скупштином Никола Лазовић, захваљујући присутнима на доласку да изнесу своје предлоге о најважнијем документу општине, од кога ће зависити даљи развој овог подручја. Потом је Наташа Настић, директор Одељења за политику и финансије образложила предлог буџета општине за 2021. Годину, истакавши да ће локална самоуправа располагати мањим износом средстава у односу на ову годину. Умањење је у износу од 514. 520 евра, а укупни буџет износи 4.313 184. евра.
И ове године највећа ставка у буџету је износ за плате и дневнице запослених и за ове намене планирано је 2.220 113 евра, а за капиталне инвестиције планиран је износ од 1.549. 299 евра, док су сопствени приходи општине скромни и износе свега 41. 790 евра. Овај износ наплаћује се по основу такси за изводе родјених и умрлих и на основу саобраћајних прекршаја, док осталих прихода за сада општина нема.
План рада капиталних објеката образложио је заменик градоначелника Радош Михајловић, истакавши да је план сачињен на основу до сада пристиглих предлога градјана, потреба локалне самоуправе и овдашњег становништва и на основу предлога председника месних заједница са целе територије општине.
– Ради се о неких педесет капиталних објеката, за које је сачињена техничка документација и чија реализација треба да почне идуће године. Радиће се на уредјењу централног шеталишта у Лепосавићу испред зграде Југобанке, одакле су измештени монтажни објекти у протеклом периоду, и сада овај простор треба уредити као градско шеталиште. Уз то радиће се на инфраструктурним објектима у свим месним заједницама, а највише радова планирано је на путној мрежи, на реконструкцији и асфалтирању путева , како у урбаним насељима Лепосавић, Лешак и Сочаница, тако и на сеоском подручју. Биће асфалтиран пут од Ибарске магистрале до школе у Горњем Крњину, који је тренутно у веома лошем стању, потом две улице у насељу Тврдјан, радиће се улична расвета у селима Поповце и Јошаница, а у приградском насељу Кутње планирана је изградња канализационе мреже, казао је Михајловић, набрајајући део радова који треба да се заврше идуће године.
Градјани су се појединачно интересовали за улице у свом делу насеља где живе, а једно од питања односило се на водоснабдевање у овој општини.
Наиме, пензионер Раде Милуновић питао је када ће Лепосавић имати квалитетну воду за пиће, јер је питање воде животно важно за све становнике на овом подручју. Казао је да са првим јесењим кишама, вода из чесми није употребљива, замућена је и хигијенски неисправна за пиће, а градјани се снабдевају на алтернативне начине, најчешће купујући флаширану воду.
-Ја од када сам направио кућу у Лепосавићу, пре тридесет година ми се суочавамо са проблемом неисправне воде за пиће, а сигуран сам да је више пара дошло за водовод него што је воде протекло Ибром , сликовито је објаснио Милуновић, додајући да у летњем периоду нестаје вода, а са великим кишама вода је замућена и није за употребу.
Милуновић је предложио и расписивање самодоприноса како би се трајно решило питање водоснабдевања, како је то својевремено урадила суседна општина Рашка. У зо покренуо је и питање рада Земљорадничке Задруге, јер сељаци имају тржне вишкове пољопривредних производа , а Задуга би требало да ради на откупу како би сви имали стимулацију да више раде, продају своје производе и зарадјују. Исказао је потребу да се више помогне Општински одбор пензионера у Лепосавићу.
Члан месног одбора меснезаједнице Сочаница за село Борчане, Руцманце и Брзеће тражио је да се помогне обнова школе у Борчану и да се надје могућност да се тај објекат приведе намени, јер је штета да школска зграда пропадне. Такодје указао је и на проблем цркве у Борчану, верски објекат из седамнаестог века који је препуштен пропадању. Затражио је да се надју средства да се овај објекат заштити од даљег пропадања.
Наташа Настћ, директор Одељења за политику и финансије, казала је одговарајући на питање око заштите цркве у Борчану, да је потребно да се упути посебан захтев према Меморандум у Приштину за заштиту верских објеката и само уколико тај програм продје може се прићи реализацији овог посла.
Питање ревитализације Земљорадничке задруге у оваквим условима је немогуће, казао је Радош Михајловић, одговарајући на питање Милуновића, а за решавање питања водоснабдевања потребна су три општинсака буџета, што је за сада неизводљиво, истакоа је Михајловић.
В.Вукојевић

Подели на: