Најновије вести

Наш пут спасења је Христов пут

У Приштини прослављена градска и храмовна слава Свети Никола

Литургијом и сечењем славског колача у цркви Светог Николе у Приштини прослављена је градска и храмовна слава. Литургију је служио приштински намесник отац Ђорђе Стефановић уз саслужење свештенства рашко-призренске епархије. Литургији су поред Срба који у граду још увек живе, присуствовали и верници из различитих крајева Косова и Метохије, као и расељени Приштевци који су на славу дошли из Београда.
У својој беседи верницима отац Ђорђе је рекао да је читав смисао нашег живота и нашег спасења пут Христов.
-Ходајући тим путем спасења многи покушавају да нас скрену и да нас усмере на неки други, погрешан пут. Међутим, овај народ православни, народ косовскометохијски, народ стардални, народ прогнани, народ распети, је управо нашао и зна свој пут, а то је пут Богочовека. Тако је и данас овај народ дошао управо у цркву јер зна да је у њој спасење, као што је у Старом завету било спасење онима који уђу у Нојеву барку. Тако знамо и данас, када се сабирамо у овом храму да је ту управо спасење, казао је отац Ђорђе.
Он је у својој беседи, између осталог, подсетио да је Николај Мирликијски био велики чудотворац, и да се у нашем народу слави један од највећих светитеља.
-Он је онај који је читаво богатство оставио и отишао у пустињу за Христом. Он је онај који је своје богатство и све што је имао дао сиромашнима и служио њима. Он је онај који је претрпео Диоклецијанова гоњења. Он је онај кога славимо сваког четвртака, кога Христос и Богородица обукоше у омофор. Он је онај који је нашем краљу Стефану Дечанском вратио вид. Он је онај који је све таленте умножио, сва блаженства јеванђељска испунио и нама осветлио и поплочао пут ка Богочовеку. Сабрани у овом храму то знамо, јер Господ нам говори: ”Где су двоје или троје сабрани у име моје, ту сам ја са њима”, казао је он.
Верници окупљени у порти приштинске градске цркве Свети Никола нису могли да сакрију емоције, посебно расељени Срби који су на литургију дошли из Београда.
-Јесам дошао из Београда, али у своју Приштину. Ја сам Приштевац, и увек ћу то бити. Где год да живим, ја или моји суграђани, ми смо духом увек у Приштини. Честитам славу свима и сваке године долазимо на литургију. Овде сам крштен, као и мој отац и деца. Ту сам се венчао, крстио своју децу, и то је нешто што не могу да опишем. Сећам се времена када је на овај дан било много више народа, али сада је другачије. Ми ћемо долазити док можемо, и позвао бих и друге Приштевце да дођу и да осете како је лепо доћи у свој завичај, рекао нам је Момчило Лазић.
Литургији су присуствовали представници локалних власти по српском и косовском систему. Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић честитала је празник свим верницима.
-Окупили смо се у овом храму, окупио нас је Свети Никола, да се помолимо за здравље и спасење нашег народа. Још смо ту да се помолимо Богу да нам да снагу и вољу да издржимо ове тешке дане и изазове са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији, поручила је Шубарић.
Црква Светог Николе у Приштини – посвећена преносу његових моштију – саграђена је 1833. године на темељима старије цркве. Саградили су је Срби из Приштине и околине и налази се у старом делу града.
Подсетимо, градска црква у Приштини запаљена је у погрому 17. марта 2004. године, као и све српске куће у њеној близини у којима су још увек живели Срби. Ватра је уништила унутрашњост цркве где су изгорели иконостас и све иконе, док се купола цркве потпуно урушила. Изгорела је и целокупна архива цркве.
Црква Светог Николе обновљена је 2008. године али су трагови њеног страдања и даље видљиви.
М.Ч.
Подели на: