Настава на даљину

 На препоруку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије датим надлежној школској управи на КиМ настава у основним и средњим школaма и у току ове седмице одвијаће се на даљину

 

 

Више стотина предшколаца, основаца и средњошколаца који прате наставу у оквиру образовног ситема Републике Србије на Косову и Метохији укључујући и подручје Косовског Поморавља нису сели у школске клупе 1. септембра. Због у то време погоршане епидемиолошке ситуације везане за ширење заразне болести Ковид 19 у српским срединама на КиМ, одлучено је да се почетак школске године помери за 14. септембар, а да деца у међувремену наставу прате на даљину. Међутим, српски ђаци  и други ученици који прате наставу на српском језику на КиМ, ипак, неће сести у школске клупе ни 14. септембра. Према најновијим препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја датим надлежној школској управи на КиМ настава у основним и средњим школама и током ове недеље одвијаће се на даљину.

ШКОЛСКЕ КЛУПЕ СПРЕМНЕ ЗА ЂАКЕ

Надлежни у школама у настави на српском језику у Косовском Поморављу истичу да су, иначе, већ обављене све припреме да деца седну у школске клупе и верују да ће се то десити 21. септембра. Припреме су укључивале  извођење неопходних мера предострожности, које се тичу ширења корон вируса које је прописало Министарство просвете Републике Србије.  Поред осталог дезинфиковане су школске просторије и предузете остале неопходне прописане мере. Додајмо да већина родитеља нестрпљиво чека да деца седну у школске клупе истичући да је такав облик наставе, ипак, најбољи за децу. Да седну у школске клупе нестрпљиво чека и већина ученика, највише ђаци прваци. У неким срединама, посебно у брдско-планинском делу  Косовског Поморавља, због лоших интернет веза или недостатка одређеног ТВ канала, али и других разлога,  упркос великом труду њихових наставнка и учитеља и професора, деца отежано прате наставу на даљину. Према најновијим подацима у последњих неколико дана епидемилошка ситуација везана за корона вирус у срединама претежно настањеним српским становништвом на КиМ се смирује. Регистрован је мањи број оболелих у односу не претходни период. Додајмо и то да ученици у настави на албанском језику, према одлуци приштинских институција у домену просвете и здравства, наставу у школским клупама започињу у две фазе. Прва почиње 14. септембра, а друга 21. септембра. Школска 2020/2021. година за стотину основаца и осамнаесторо гимназијалаца у Ораховцу и Великој Хочи је почела на време, али се ученици нису вратили у учионице, већ наставу прате ,,на даљину“. У анкети коју су две основне и једна средња школа спровеле крајем августа, већина родитеља је била за опцију похађања наставе у школи, а не на даљину. Томе у прилог иде чињеница, како су нам неки од родитеља рекли, да је у разредима мали број ђака, и да би уз поштовање мера деца могла боље да савладају градиво, него ако прате градиво испред малих екрана или преко мобилних телефона. Повратку ђака у школске клупе иде у прилог и повољна епидемиолошка ситуација на територији Велике Хоче и Ораховца, а како су нам мештани рекли, од почетка пандемије корона вируса, су оболеле само две особе. Оболелих од корона вируса међу децом није било. Основну школу ,,Светозар Марковић“ у Великој Хочи је овог септембра уписало 55оро ученика од припремног одељења до осмог разреда, а основну школу ,,Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу 44-оро.

ОРАХОВАЧКУ ГИМНАЗИЈУ ЈЕ УПИСАЛО ОСАМНАЕСТОРО ЂАКА

За ученике ,,Гимназије Ораховац“ су и овог септембра захваљујући добротворима из Србије и дијаспоре обезбеђене месечне стипендије од по 50 евра у динарској противвредности. Стипендије су од великог значаја за ученике и њихове родитеље, који су углавном без редовних месечних примања, али и подршка опстанку ове установе која постоји више од пола века. Почетак нове школске године „на даљину“ до даљег ће се одвијати и у свим средњим и основним школама на северу Косова, централном Космету, Штрпцу као и у повратничким селима Осојане код Истока и Видању код Клине. На нов начин наставе привикавакју се ученици, средњошколци и основци и у Гораждевцу, селима Бање, Суво Грло и Црколез на северу Метохије.

СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА ПРИШТИНА-ЛЕШАК

У Средњој пољопривредној школи Приштина-Лешак, у општини Лепосавић, ишчекују полазак ученика у школу, јер су прве две недеље ученици наставу похађали онлине, односно на даљину. Према природи наставе пољопривредне струке, уценици су упућени на обавезну праксу, па самим тим што не иду у школу и не реализују праксу много губе. Ова школа створила је оптималне услове за рад у Лешку, на крајњем северу Косова и Метохије, јер сада имају нову школску зграду, кабинете за практичну наставу, своје имање у Борови поред Ибра, а посвећени су и прерађивачкој производњи воћа и поврћа. Директор школе Бојан Игњатовић, каже да је школа од подстанарског статуса стигла до позиције најопремљеније школе у региону. – Градимо и ученички дом, за потребе смештаја и боравка ученика, јер ово је школа регионалног карактера. У њој су деца са целог простора КиМ, али и из Рашке и Новог Пазара. Радимо и на ученичком стандарду, па ће у оквиру Ученичког дома бити и кухиња и ресторан, а цео објекат требало би да буде завршен до краја ове године – каже Игњатовић. У Средњој пољопривредној школи образују се уценици за занимања пољопривредни и ветеринарски техничар, четвртог степена стручности и месар и пекар трећег степена стручности. Школа одржава редовну динамику својих манифестација, па су тако ових дана одржани Дани поља, пољопривредна манифестација која се организује у сарадњи са Саветодавном пољопривредном службом из Косовске Митровице. Делегација Службе и школе ове године обишла је огледне парцеле под кукурузом у селу Камен и према речима Игњатовића, оцењено је да је кукуруз у изузето добром стању.

– На огледним парцелама констатовано је да је кукуруз у одличном стању и да се очекује одличан род – истиче Игњатовић. Време је спремања зимнице, па ученици у оквиру практичне наставе у ово доба године баве се конзервирањем воћа и поврћа. Тако је било и ранијих година и са том праксом ће се наставити. У производном програму у оквиру производне радионице Средње пољопривредне школе у Лешку су џем од шљива и шипка, ајвар, барена паприка, слатко од шљива и туршија. Све ово спрема се за локално тржиште, па су на овај начин спојили корисно и исплативо, знање кроз рад и заслужена награда. Ово је и мото школе да оспособе младе људе да раде и на својим имањима, да проширују своја домаћинства и стичу својим радом. Извештачи „Јединства“

Подели на: