Најновије вести

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

ОБЕЛЕЖЕНА  25- ГОДИШЉИЦА    НАЈВЕЋЕГ ЕГЗОДУСА И ПОГРОМА НАД СРПСКИМ НАРОДОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ  ЈУНА 1999.

 

 

У  емотивној атмосфери  уз велики број прогнаних са Косова и Метохије  у атријуму Народне библиотеке Србије  у организацији „Панорама“ -Јединство и Удружења Срба Косова и Метохије  одржано је обележавање 25- годишњице највећег егзодуса и погрома над српским народна на  Косову и Метохији јуна 1999. године.  Кроз казивања и стихове људи од пера  који су  се нашли у збеговима  те 1999. године  сведочили су о  периоду  терора, киднаповања и прогона српског становништва са КиМ .

СВЕДОЧОЧЕЊЕ ИСТИНЕ И ЧУВАЊЕ УСПОМЕНА

У име покровитеља обележавања  25- годишњице погрома  над Србима на КиМ, обратио се министар информисања и телекомуниукација Дејан Ристић, који је  истичући да се најдубље саосећа са прогнаницима казао да је Косово и Метохија олтар отаџбине, који је он изабрао за свој завичај.

„ Моја породица су делом Шумадинци, делом из јужне Србије. Немам никога  из породице да потиче са Косова и Метохије, али сам изабрао да Косово и Метохију доживљавам  као завичај , тај олтар отаџбине  заливен и крвљу и сузама – рекао је министар Ристић на скупу сећања у Народној библиотеци Србије.

Он је говорио о свом доживљају Газиместана, наводећи да га је као историчара дуго бунило одакле архитекти Александру Дероку идеја о кули на бојишту и шта је са тиме желео да поручи. 

„И када се мало удаљите и када то погледате, видите да небо почива на врху те куле. Мој снажан утисак, и то покушавам некако да кроз историјска документа пробам да проверим да ли је тај утисак иоле аутентичан кроз идеју аутора где је покушао управо у то доба најцрњег комунизма да  створи часну трпезу. Он је стуб часне трпезе који извире из тог бојишта, из тих црвених макова, из крви наших јунака и који се уздиже. Зато је та кула по мени толико висока, необично висока тако када погледате у ствари на њеном врху је увек небо, небеса. И заиста мислим да је то истински олтар отаџбине и ја се тако осећам сваки пут када одем на Газиместан , када се попнем на врх те куле и кад вам пукне поглед по бојишту и када је испод вас бојиште, земља, а када су изнад вас небеса, и схватите колико је тај призор и величанствен, и узбудљив, и трагичан, и свевремен- навео је министар Ристић.  Он је  казао да је његовоп виђење  као историчара  да се наша историја дели на две велике епохе, на ону прву до Косовске битке и на ону другу након Косовске битке, те да имамо право и обавезу да памтимо, да знамо и да памтимо оно што нам се дешавало и да то  право нико не може да нам ускрати до нас самих који ћемо се добровољно одрећи – указао  је министар Ристић.

Министар  је напоменуо да је важно  свуда о свету сведочити истину, чувати сећања на страдања, али и оценио да је 1999. године  код прогона српског становништва било и елемената геноцида :

„Важно да идемо ка свету и да сведочимо истину и са закашњењем, али наше је да сведочимо истину и да на тај начин очувамо сећање на сопствене јунаке, на сопствене страдалнике, на своју историју и да апелујемо да се оно што се дешавало и што се још увек дешава припадницима нашег народа на подручју наше јужне покрајине Косова и Метохије, заиста више никада и никоме не деси и не понови – навео је Ристић.

СТРАДАЊЕ СРБА НА КиМ ИМА ЕЛЕМЕНТЕ ГЕНОЦИДНОСТИ

Он је истакао да сматра као историчар да је на Косопву и метохији над српским народом извршен један вид геноцидности:

„Као историчар чија је ужа специјалност култура сећања требало би да дам једну кратку оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији, она свакако у континуитету поред осталих карактеристика обухвата и одређене елементе геноцида јер   један од елемената геноцида јесте и етничко чишћење, а не нужно ликвидација припадника одређене друштвене, етничке, верске групе.

Уколико посматрамо у дужем временском континуитету тај егзодус, континуирани егзодус припадника нашег народа још од велике сеобе Срба, догађаја из деветнаестог, двадесетог и ево на жалост сада и двадесет и првог века у ове наше дане интензивније него у претходном периоду, онда можемо и морамо са правом да будемо забринути да видимо на који начин свако од нас појединачно може да допринесе заустављању тих историјских токова, а са друге стране, на који начин можемо да мобилишемо међународну јавност упркос том негативном наслеђу и том стереотипу који је створен, да пробамо да заједно радимо да се тај стереотипна слика о нама Србима постепено мења – запитао се министар Ристић,  истовремено одговарајући да то можемо  да урадимо искључиво уколико смо јединствени.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић  захвалио је присутнм  ствараоцима  што кроз стваралаштво чувају сећања:

„Хвала вам  што кроз ваше стваралаштво чувате сећање, што кроз ваше стваралаштво чувате и историјске податке и транспонујете их на много лепши начин него што би и најбољи историчар то учинио кроз пуку фактографију. Ви то чините на један начин који допире до много више људи него што ће неки научни рад икада допринети – казао је министар, наглашавајући да ће министарство које води  подржавати удружења грађана, савремене ствараоце и појединце који имају потребу  да учествују  у подвигу повратка историјског заборава, неговање културе сећања и постепено мењање слике о нама  која је незаслужена и створена још у тим драматичним данима којима и ви сведочите-  подвукао је министар Ристић.

ТАНКА НИТ ЈЕ ДЕЛИЛА ЖИВОТ ОД СМРТИ

Цитирајући логораша и нобеловца Елија Визела да не сме да постоји време да се против неправде побунимо, новинарка и директорица „Панорама“ -Јединство  Рада Комазец , која је и организатор овог скупа сећања, између осталог је  казала :

„Данас се  сећамо највећег егзодуса и погрома над српским народом на Косову и Метохији који се десио јуна 1999. године.   Мењају се власти, мењају се системи али ми прогнаници  немамо право да ћутимо. Нико од нас није желео да оде.  Са тешким корацима , тескобом у души и болом у срцу  незаштићени  народ је кренуо за војском, за полицијом за својим институцијама.  Ви сви драги Приштевци и Метохијци се сећате проласка кроз шпалир Албанаца на Врањевцу. Гађани  смо флашама, каменицама,  пљувани и вређани,  а неки наши суграђани нису имали среће да дођу до  надвожњака спаса у Мердару јер су их албански терористи извукли из колоне и киднаповали- навела  је Рада Комазец и додала:

„Док се непрегледна колона аутомобила   и трактора из метохијских села  пробијала ка централној Србији по градовима  је кренула терористичка рација  убиства и киднаповања преосталих Срба.  

Танка нит је делила живот  од смрти  за све оне који су остали.  Важно је нагласити да су Срби највише страдали у време 1999. и 2000 године када  су снаге Кфора и Унмика биле најбројније, када је Косово и Метохија врвило од  припадника међународне заједнице- казала је директорка  Рада Комазец, која је била део тога збега.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПОГАЗИЛИ ИСТИНУ И НОВИНАРСКУ   ЕТИКУ  НА КиМ

Подсетила је на храброст новинара „Јединства“ из тог периода који су одлучили да остану у Приштини.

„Оно што увек наглашавам и на шта сам најпоноснија на “Јединство” и храбре колеге, а то је управо тај период. Једина српска институција која је остала   у окупираним  градовима било је Јединство.  Сатерани у једну просторију у Дому штампе у Приштини  са пропусницама Кфора  обилазили су преостале Србе који нису могли да изађу из својих домова.  Доносили су им храну , лекове и бележили живот и муку српског народа који је доласком Кфора и мисије УН изгубио слободу- подвукла је Рада Комазец.

Она је указала на рад западних новинара и медија у том периоду, истичући да су кршили новинарску етику и били један од учесника у Нато агресији и прогону  Срба. 

„Као  дугогодишњи новинар  имам обавезу да кажем да је, нажалост, наша професија  учествовала у агресији на СР Југославији, односно Србију.  Истину, новинарску етику и   стандарде новинарске професије на најбруталнији начин  погазили су новинари и медији  западних земаља  1999. године на Косову и Метохији.

Случај “Рачак” је  ратна  пропаганда  која треба да уђе у  уџбенике новинарства  како новинари не би смели да раде.  Спин  доктори  окренули су свет  против Срба и помогли  Нато  агресију. За пострекивање,  медијску хајку,  сатанизацију Срба и убиства  криви су  исто  колико    непосредни извршиоци  бомбардовања  и прогона српског  народа.   Медије су послали њихове владе са конкретним задатком  убити истину и сликом и речју  гледаоцима и читаоцима широм света  пренети наводни масакр  недужних албанских цивила у Рачку иако се знало и тада и сада  да су то били терористи који су погинули у борбама са  регуларним снагама држава Србије – рекла је Комазец и додала:

„Доласком међународних снага опет су похрлили  страни новинари са радним  задатком да оправдају Нато агресију па су по  устаљеној матрици  тражили саговорнике међу Албанцима , представљајући их жртвама а Србе негативцима.  Након 20 година уредник  француског МОНДА признаје да су намерно лагали за Рачак  и да су медији били део  пропагандне  машинерије Запада- казала је директорка Рада Комазец.

ПОТРЕСНА СВЕДОЧАНСТВА КРОЗ КЊИЖЕВНА ДЕЛА

Потом су учесници  песници и ствараоци износили своја сећања на јун 1999. године.

Милица Лилић, песникиња, књижевни критичар и угледна грађанка Приштине   говорила је о лепоти Приштине, богатом културном животу и часу када је морала да напусти овај град  о чему сведоче њена бројна књижевна дела.

Рођена Приштевка  Наташа Симић Станковић у својој потресној причи како је побегла са малим кофером у руци испред припадника „ОВК“ и придружила се непрегледној колони  није никога оставила равнодушног, те истакла да је љубав према вољеном граду терала да пише о њему.  Радомир Стојановић је имао потресну причу јер је међу последњима отишао,  а још  снажнију песму  за коју је добио громогласни аплауз.

Оливеру Будимир љубав према Косову и Метохији задржала је у Приштини, а њен супруг је то платио животом.  О том периоду Оливера верно и истинито сведочи у својим романима,  а један потресни одломак читала је на скупу сећања.

Призренка Нада Хаџи Перић описујући одлазак из Призрена, казивала је стиховима о   животу и прогону  из родног града.

Ратко Стоиљковић,   сећао се збега који се кретао преко Кончуља ка Врању и казивао  снажне стихове посвећену љубави  нобеловца  Ханкеа према  Косову  и Метохији.

И за крај био је песник чији сваки стих одише Косовом и Метохијом  Новица Ђорђевић Косов.  Подршку  српском народу и српским институцијама  дао  је и потпредседник Удружења књижевника Србије Видак Масловарић са  тешком причом о  одласку на КиМ и немогућности да упали свећу на гробу најмилијих.

За музички део побринуле су се Приштевке  сестре Вера и Нена Столић, а кроз програм су нас водили глумци Народног позоришта Приштина Јасмина Стоиљковић и Небојша Ђорђевић.

С. Ивковић

Подели на: