Најновије вести

Не стварамо само радну снагу већ и личности

Свечана седница Академије косовскометохијске у Лепосавићу

 

Академија косовскометохијска основана је Одлуком Владе Републике Србије 2019.године, а статусним променама спојене су Висока економска школа струковних студија Пећ у Лепосавићу, Висока техничка школа струковних студија Звечан у Звечану и Висока техничка школа струковних студија Урошевац у Лепосавићу. Данас је Академија самостална високошколска установа која остварује основне струковне, специјалистичке струковне и мастер струковне студије из више области ,а поред образовне обавља и свету дужност устројитеља будућности овога простора.
Свечаности у амфитеатру Академије присуствовали су бројни гости, наставници и сарадници, као и студенти.У име домаћина свечани скуп најпре је поздравила проф. Милица Вукићевић Петковић, помоћница председника Академије за сарадњу са привредом.
-Оно што је посебно значајно успели смо последнијих година да се изборимо за једно посебно место у високом образовању. Од оснивања Академије косовскометохијске од новембра 2019 године , ми постојимо као новооснована високошколска институција на простору Косова и Метохије. Чланице Академије , поменуте три Високе школе струковних студија, су институције високог образовања са више од пола века искуства у високом образовању. То своје богато искуство оне су изнедриле и имплементирале у рад Академије и сада смо ми једна препозната високошколска институција не само на простору Косова и Метохије, него и централне Србије. Образујемо студенте у пољу техничко-технолошких и друштвено-хуманистичких наука. На нашој Академији постоји двадесет акредитованих студијских програма, од чега је десет на основним струковним студијама, шест је на специјалистичким струковним студијама и четири на мастер студијама. Тренутно је активно око 1500 студената, од чега је 400 буџетских студента према котама које је ресорно министрство определило за нашу Академију. Наши студенти стално похадјају наставу, иако живимо у једним необичним околностима и ситуацији , и можемо се похвалити сталним растом броја студената на предавањима и вежбама, казала је измедју осталог господја Петковић уз напомену да њихови студенти након школовања добијају звање струковни инжењер и струковни економиста.
Присутнима се обратио и др Бојан Стојчетовић председник Савета Академије, који је нагласио традицију постојања Високих струковних школа, чији су генерације професора, не наставног особља и студената поставили темеље Академије.
-У наредном периоду трудићемо се да уредимо Академију према најбољем правном и статутарном оквиру како би једна велика и сложена организација, каква је Академија могла успешно да функционише и даље се развија. У име савета Академије обавештавам вас да нас очекује велики број седница, како би смо до јуна успели да допунимо и променимо све правилнике и пословнике који су потребни за даљи циклус акредитације. Академија, морам подсетити, дели судбину народа на овим просторима. Суочени смо са бројним изазовима, почевши од политичких, демографских , а ту су и промене на тржишту рада које утичу на обликовање наших студијских програма. Са поносом могу да истакнем да Академија располаже са значајним академским, људским и научним потенцијалом. Имајући то у виду, надам се да ћемо успети да пребродимо све изазове који су пред нама и помогнемо развоју наше земље и економији заснованој на раду, нагласио је Стојчетовић, честитајући дан Академије свим запосленима.
Проф. др Гордана Лазаревић Јовановић, обраћајући се присутнима, драгим колегама , гостима и студентима истакла је да студенти успешно похадјају наставу упркос специфичним околностима у којима се живи на Косову и Метохији.-,, Академија је успешно привела крају акредитацију више одсека. Сам процес акредитације стални процес и на томе се успешно ради. Када сагладамо све активности Академије можемо рећи да је она са Универзитетом Приштина у Косовској Митровици стожер високог образовања на Косову и Метохији. У складу са тим имамо јасне и дефинисане циљеве, а то је пре свега останак на овим просторима. Наравно то морамо постићи кроз стално јачање професионализма, компетенција посебно наставника и сарадника наравно кроз препознатљивост и лојалност свих запослених,, истакла је Гордана Лазаревић Јовановић.
Ово је прилика да сви овако у заједничком раду, сва три већа одсека и чланови савета Академије, видимо са којим капацитетом располажемо, казао је Милан Мишић, председник Академије косовскометохијске.
-Суштинску делатност Академија остварује кроз наставни процес, први степен студија на основним и специјалистичким и други степен образовања на мастер струквним студијама. Квалитет наставног процеса зависи првенствено од расположивих људских ресурса, инфраструктуре и опреме, а ми се можемо похвалити да данас у наша три одсека ради седамдесет наставника и сарадника , доктора наука из техничко –технолошког поља и друштвено хуманистичких наука. Академија струковних студија косовскометохијска , као и остале високообразовне установе у Републици Србији и региону је активни учесник и друштвених и политичких активности. Све су оне усмерене да пажљиво урадимо анализу тржишта рада у складу са потребама привреде и јавног сектора, добром уписном политиком реализујемо наше циљеве. Наша Академија се може похвалити да већ две године узастопно уписује по 400 буџетских студената , што је право богатство како за Косово и Метохију тако и за целу нашу Србију. Један велики број се опредељује да настави студије и на мастер струковним студијама. Ми овде не ставарамо само радну снагу него и личности. На тај начин, са тим бројем младих људи Академија косовскометохијска остварује на задовољавајући начин своју друштвену сврху, а то је образовање квалитетних младих стручњака који поседују адекватна знања и вештине, који се са лакоћом запошљавају како на простору Косова и Метохије, тако и на простору целе наше Републике Србије, казао је председник Мишић и додао да је ово свечани чин па и прилика да уручимо захвалнице заслужним колегама и најбољим студентима.
Председник Академије косовскометохијске Милан Мишић уручио је захвалнице професору на Академији Драгољубу Матићу, Стојанки Раденковић радници у сектору ненаставног особља и постхумно је захвалница уручена Лазару Вукићевићу, а захвалницу је примила његова ћерка Милица Вукићевић Петковић. Наградјени су и најбољи студенти. В. Вукојевић

Подели на: