уторак, 14. фебруара 2023. | 17:00
Најновије вести

Неће бити лака времена за дијалог, најважније да сачувамо мир

Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић каже да га није изненадила изјава Аљбина Куртија, који је рекао да приоритет будуће приштинске владе неће бити дијалог Београда и Приштине.

 

 

Он је за ТВ Пинк нагласио да неће бити лака времена за дијалог, али да је најважније да се сачува мир.

“Срби су показали јединство на изборима. То значи да можемо да водимо озбиљну политику подршке српском народу. Ако нема Срба на КиМ тај проблем губи на актуелности. Готово сви Срби на КиМ гласали за Српску листу. То показује поверење у Српску листу, која је оличење везе са Београдом”, навео је Дачић.

Упитан да прокоментарише честитку амбасадора САД у Приштини који је рекао да једна чека сарадњу са новом косовском владом ка заједничким циљевима, Дачић је рекао да се нада да су свима заједнички циљеви очување мира и регионалне стабилности.

“Без обзира какве су перспективе дијалога, циљ је да се сачува мир и регионална стабилност. Време је да се окренемо агенди која је реална и одржива, да Приштина приступи “мини Шенгену”, да решавамо животне проблеме људи, ако не можемо да се договоримо о трајнијем решењу”, рекао је Дачић.

Наводи да је до сада имао прилику да види многе платформе опозиционих странака за КиМ, али да се у свакој заобилази главно питање, а то је пиртање статуса Косова.

Како каже у платформама не смеју да помену независност Косова, те онда говоре о помирењу.

“Шта значи помирење, јел то значи да ми прихватимо независност Косова”, упитао је Дачић и додао да Београд не жели додатно заоштрава ситуацију и да ће се залагати да се отворе капије за проток робе, капитала у оквиру “мини Шенгена”.

Подели на: